Standaard zoekmachine op Android straks tijdens installatie al te kiezen

© CIDimport

Standaard zoekmachine op Android straks tijdens installatie al te kiezen

Geplaatst: 2 augustus 2019 - 06:23

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:13

Redactie ID.nl

Google is nu nog altijd de standaard zoekmachine van Android. Vanaf begin volgend jaar komt daar verandering in. Dan krijg je namelijk bij de installatie van het besturingssysteem al de optie om een alternatief te kiezen.

De zoekgigant toont vandaag hoe dat keuzemenu er uit ziet. Wanneer je een Android-apparaat voor de eerste keer instelt, doorloop je verschillende stappen. Zo koppel je een Google-account en maak je verbinding met het juiste wifi-netwerk. Straks komt er een extra venster bij, waarin je bepaalt welke zoekmachine je wilt gebruiken. Vier opties in willekeurige volgorde; Google staat dus niet altijd bovenaan. Het effect van je keuze zie je terug als zoekbalk op je homescherm en als de standaard zoekmachine in Chrome.

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat geïnteresseerde partijen een moord zouden doen om in dit rijtje terecht te komen. Android staat namelijk op driekwart van alle smartphones. Daar zijn potentieel dus een hoop nieuwe gebruikers mee te binden. Google verwacht dan ook een stormloop en gaat werken met een veiling-systeem. Uitbaters van zoekmachines die het hoogste bieden, krijgen een plekje. Kandidaten kunnen per land verschillen en ieder jaar wordt er opnieuw zo'n veiling gehouden, zodat iedereen weer kans maakt.

Standaard zoekmachine op Android straks tijdens installatie al te kiezen-15767814

© CIDimport

Noodgedwongen

Overigens doet Google dit niet voor de lol, maar schoorvoetend na optreden van de Europese Commissie. Die wil de monopoliepositie van Google binnen de perken houden. Amerikaanse Android-gebruikers krijgen dit keuzemenu dus niet. Wie al een smarthone met Android bezit, krijgt de keuze te zien na het openen van de Play Store. Daar is dan ook meteen een andere browser te kiezen. Sinds vorige maand is dit het geval, mogelijk heb je het zelf al voorbij zien komen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten