© CIDimport

Statisch of dynamisch?

Geplaatst: 10 april 2015 - 10:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:49

Redactie ID.nl

Als u van plan bent een website te bouwen, dan is het – los van de boodschap die u wilt uitdragen - ook verstandig om uzelf af te vragen hoe vaak u de inhoud van uw website wilt aanpassen of zaken wilt toevoegen. Als u bijvoorbeeld van plan bent om regelmatig nieuwe dingen toe te voegen is een statische site een minder goed idee.

Dit artikel wordt je aangeboden door Hosting 2GO. De redactie van Computer Idee was niet betrokken bij de totstandkoming ervan.

Grofweg gesteld zijn er twee typen websites te onderscheiden: ten eerste is er de (grotendeels) statische variant met informatie die nauwelijks verandert. Denk aan een eenvoudig ‘digitaal visitekaartje’ of gewoon een homepage met wat informatie over uzelf. De tweede variant is een site waarin veel content verandert; zoals bijvoorbeeld www.computeridee.nl. U zou hiervoor een statische website kunnen inzetten, maar dan moet u telkens als er een (nieuws)bericht geplaatst moet worden de html-editor of sitebuilder gebruiken. Niet handig en bij een grotere berichtenstroom (denk hierbij ook aan een blog!) nauwelijks te doen.

CMS
De dynamische website is daarom helemaal anders opgezet. Als basis wordt nu niet een map op een externe server gebruikt om alle bij uw website behorende onderdelen te bewaren maar een database. Als schil over deze database ligt een CMS ofwel content management system. Eigenlijk is dit nog het best te zien als een programma dat op een webserver draait en waarop u inlogt. Met dit CMS kunt u berichten plaatsen. Vaak kan hierbij gekozen worden uit een aantal categorieën waaronder het bericht valt. Denk aan bijvoorbeeld Nieuws, Achtergrond, Wedstrijdschema, Roddels en ga zo maar door. Op die manier is de website voor bijvoorbeeld de voetbalvereniging veel eenvoudiger actueel te houden. Vaak beschikt het CMS over uitgebreide en gebruiksvriendelijke tools om berichten mee te maken, inclusief mogelijkheden tot tekstopmaak en meer. Nog een pluspunt van zo’n CMS-systeem is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de opmaak van berichten. De pagina-layout wordt bepaalt u vooraf bij het opzetten van de door een CMS beheerde website. Daarna hebt u er geen omkijken meer naar en worden geplaatste berichten – inclusief bijvoorbeeld eventuele afbeeldingen – volautomatisch voorzien van de gewenste opmaakkenmerken.

Statisch of dynamisch?-15810706

© CIDimport

































 

Het CMS achter de website van Computer Idee maakt het gebruiksvriendelijk en snel invoegen van berichten mogelijk.

Wordpress
Een van de meest bekende en veelgebruikte CMS-software is Wordpress. Een aantal hostingproviders waaronder bijvoorbeeld Hosting 2GO biedt de mogelijkheid om Wordpress direct vanuit uw hosting-omgeving te installeren. Dat biedt grote voordelen ten opzichte van een handmatige installatie omdat u niet allerlei ingewikkelde technische zaken handmatig hoeft te configureren! Een snelle start is daardoor mogelijk en eventueel beschikbare sjablonen maken het allemaal nog makkelijker.

Maak de juiste keuze
Of u kiest voor een klassieke website of een CMS is dus hoofdzakelijk afhankelijk van hoe vaak u berichten op uw site wilt plaatsen. Is dat meer dan hooguit een paar per week, dan is de CMS-weg al aanbevelenswaardig. Het is dan ook een van de allereerste vragen die u  zich moet stellen alvorens u begint met het daadwerkelijk opzetten van uw site, achteraf omschakelen betekent namelijk feitelijk: uithuilen en opnieuw beginnen!

Tussenvorm
Mocht u een website willen opzetten waarvan tenminste een behoorlijk deel vrijwel statisch is en een paar onderdelen wijzigen dan is er ook een tussenvorm te realiseren, waarbij de ‘klassieke’ website wordt verrijkt met actieve add-ons. Eigenlijk zijn dit software-onderdelen die op de server draaien en – net als bij een CMS –gebruik maken van een database. Alleen is zo’n add-on in vergelijking met een volledig CMS een stuk beperkter in beheer, opdelen in categorieën is bijvoorbeeld al niet mogelijk. Voor een kleine vereniging met slechts een paar berichten per week of maand kan een add-on echter al prima voldoen. Voordeel van deze oplossing is dat u gebruik kunt blijven maken van de eenvoudige door uw hostingprovider geleverde sitebuilder en dus geen heel nieuwe werkwijze hoeft aan te leren.

Statisch of dynamisch?-15810705

© CIDimport


















De blog-addon van Hosting 2GO’s Sitebuilder Plus is prima te ‘misbruiken’ voor het plaatsen van nieuws op een verder grotendeels statische site.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten