Steeds meer cybercriminelen gearresteerd

© CIDimport

Steeds meer cybercriminelen gearresteerd

Geplaatst: 18 mei 2010 - 07:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 11:57

Redactie ID.nl

De laatste jaren is malware veranderd van een hobbyprojectje op een zolderkamertje tot een onvervalste winstgedreven handel die door criminelen wordt gerund. Toch was het aantal arrestaties en veroordelingen in deze branche verwaarloosbaar . In de zeldzame gevallen dat mensen wel werden gepakt en berecht, waren de veroordelingen nauwelijks 'bestraffend' te noemen. Maar langzamerhand komt daar een kentering in.Zo werd in maart 2010 Alfredo Gonzales, beter bekend onder de naam SoupNazi, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Gonzales was het brein achter een bende die in Amerika miljoenen creditcardgegevens binnen de retailbranche ontvreemdde. Zijn veroordeling is daarmee de grootste straf ooit uitgedeeld in een cybercrime case. Gonzales en zijn handlangers kwamen in een authenticatiesysteem in een van de kasregisters van de retailers door hun wi-fi te hacken. Miljoenen creditcards moesten daardoor opnieuw worden uitgegeven.Een andere toonaangevende zaak dit jaar was die van Renu Subramaniam, een van de online criminelen van Darkbanket, die voor vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk achter de tralies is verdwenen. In Estland werd Arthur Boiko, de schrijver van de Allaple-virusfamilie, schuldig bevonden en voor iets langer dan 2,5 jaar veroordeeld.Als laatste werden, in samenwerking met de Russische autoriteiten, meer dan 70 leden van een phishing-bende in Roemenië gearresteerd. Rusland werd lang beschouwd als een veilige thuishaven voor cybercriminelen, dus deze ontwikkelingen zijn in verschillende opzichten positief te noemen.Anti-malwarebedrijven juichen deze ontwikkelingen toe. Zo zegt Mikko Hyppönen van F-Secure hierover: "Antivirus-bedrijven zijn niet de politie. Maar we proberen altijd het ontdekte bewijsmateriaal aan de autoriteiten over te dragen, waarop zij vervolgens actie kunnen ondernemen. Het is goed te zien dat onze inspanningen zijn vruchten afwerpen, en we hopen dat het aantal arrestaties en straffen de cybercriminaliteit ook in de komende periode zal blijven groeien."

De laatste jaren is malware veranderd van een hobbyprojectje op een zolderkamertje tot een onvervalste winstgedreven handel die door criminelen wordt gerund. Toch was het aantal arrestaties en veroordelingen in deze branche verwaarloosbaar . In de zeldzame gevallen dat mensen wel werden gepakt en berecht, waren de veroordelingen nauwelijks 'bestraffend' te noemen. Maar langzamerhand komt daar een kentering in.

Zo werd in maart 2010 Alfredo Gonzales, beter bekend onder de naam SoupNazi, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Gonzales was het brein achter een bende die in Amerika miljoenen creditcardgegevens binnen de retailbranche ontvreemdde. Zijn veroordeling is daarmee de grootste straf ooit uitgedeeld in een cybercrime case. Gonzales en zijn handlangers kwamen in een authenticatiesysteem in een van de kasregisters van de retailers door hun wi-fi te hacken. Miljoenen creditcards moesten daardoor opnieuw worden uitgegeven.

Een andere toonaangevende zaak dit jaar was die van Renu Subramaniam, een van de online criminelen van Darkbanket, die voor vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk achter de tralies is verdwenen. In Estland werd Arthur Boiko, de schrijver van de Allaple-virusfamilie, schuldig bevonden en voor iets langer dan 2,5 jaar veroordeeld.

Als laatste werden, in samenwerking met de Russische autoriteiten, meer dan 70 leden van een phishing-bende in Roemenië gearresteerd. Rusland werd lang beschouwd als een veilige thuishaven voor cybercriminelen, dus deze ontwikkelingen zijn in verschillende opzichten positief te noemen.

Anti-malwarebedrijven juichen deze ontwikkelingen toe. Zo zegt Mikko Hyppönen van F-Secure hierover: "Antivirus-bedrijven zijn niet de politie. Maar we proberen altijd het ontdekte bewijsmateriaal aan de autoriteiten over te dragen, waarop zij vervolgens actie kunnen ondernemen. Het is goed te zien dat onze inspanningen zijn vruchten afwerpen, en we hopen dat het aantal arrestaties en straffen de cybercriminaliteit ook in de komende periode zal blijven groeien."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten