Sterke groei in valse antivirusprogramma's

© CIDimport

Sterke groei in valse antivirusprogramma's

Geplaatst: 12 augustus 2009 - 07:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 14:46

Redactie ID.nl

Ongeveer 35 miljoen computers worden maandelijks geïnfecteerd met rogueware: valse antivirusprogramma's die geld vragen voor het verwijderen van zogenaamde malware.

Ongeveer 35 miljoen computers worden maandelijks geïnfecteerd met rogueware: valse antivirusprogramma's die geld vragen voor het verwijderen van zogenaamde malware. Hiermee strijken cybercriminelen 34 miljoen dollar per maand op, zegt PandaLabs.

Waar het bij Trojans gaat om het stelen van persoonlijke informatie, gaat het bij rogueware om het zogenaamd verwijderen van malware in ruil voor geld. De valse antivirusprogramma's, met namen als SystemSecurity of SystemGuard2009, detecteren zogenaamd honderden trojans, virussen en andere malware op computers van argeloze gebruikers. Wanneer de gebruiker deze malware probeert te verwijderen, wordt gevraagd een licensie te betalen. Een deel van de verontruste gebruikers zal dat doen, maar na betaling wordt de malware niet verwijderd en laat de ‘verkoper' niets meer van zich horen.

Het fenomeen rogueware bestaat al enige jaren, maar sinds 2008 is een sterke stijging in het gebruik ervan te zien. Begin 2009 waren sociale netwerksites zoals Facebook, MySpace, Twitter en Digg doelwitten van rogueware-verspreiders.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten