Sterke stijging in https-verbindingen overheids- en zorgsites 2019-03-06T10:06:15

Google test nieuwe advertenties in Afbeeldingen

Yogile: foto’s bewerken en delen

Sterke stijging in https-verbindingen overheids- en zorgsites

Sterke stijging in https-verbindingen overheids- en zorgsites Bron: Open State Foundation

Het aantal sites van de overheid, zorginstellingen en scholen met een beveiligde https-verbinding is het afgelopen jaar flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation, waarin meer dan 300.000 websites op https werden gecontroleerd.

Https zorgt voor een versleutelde verbinding tussen bezoeker en website, zodat bijvoorbeeld ingevulde data bij webformulieren niet te onderscheppen is. Dat sites van o.a. gemeenten en ziekenhuizen hierop zijn overgestapt, is extra belangrijk omdat er vaak gevoelige informatie op wordt uitgewisseld. Denk aan adresgegevens en BSN-nummers.

Open State Foundation ontwikkelde een eigen tool voor het analyseren van deze verbindingen en meldt nu dat er op dit vlak duidelijk verbetering is te zien. Ook al is een derde van de sites nog altijd niet veilig genoeg. 

Bijna 90 procent

Wordt gekeken naar overheidssites, dan maakt 88 procent nu gebruik van https. In 2017 betrof het 72 procent. Zorg- en onderwijswebsites zijn voor 70 procent over op https, in 2017 ging het respectievelijk nog om 39 en 32 procent.

Je herkent https-sites overigens aan het slotje bovenin de adresbalk. Daarmee geven browsers als Chrome en Firefox aan dat de verbinding veilig is. Desondanks blijft het belangrijk om goed op te letten


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord