Tabletcase zet gebarentaal om in tekst en spraak

© CIDimport

Tabletcase zet gebarentaal om in tekst en spraak

Geplaatst: 22 oktober 2014 - 12:38

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:21

Redactie ID.nl

De start-up MotionSavvy is een crowdfundingcampagne gestart voor een tabletcase die gebarentaal omzet in tekst en spraak. Dat wordt mogelijk gemaakt door de ingebouwde camera met zelfontwikkelde UNI-technologie.

Andersom werkt het ook: de gadget vangt spraak op en zet deze om naar tekst. Gezamenlijk zorgen die functionaliteiten ervoor dat doven en slechthorenden een vlot gesprek kunnen voeren met mensen die wel kunnen horen. De dove doet gebaren voor de camera, waarna deze hardop worden voorgelezen aan de horende. Wanneer die iets terugzegt, krijgt de dove zijn of haar woorden in tekst terug.

Dat is bijvoorbeeld handig in sollicitatiesituaties. "Als je niet kan communiceren, dan krijg je de baan niet," legt MotionSavvy-topman Alexandr Opalka uit aan Wired.com.Opalka is zelf doof en weet als geen ander hoe ongemakkelijk het is een gesprek gaande te houden zonder tolk in de buurt.

Gebarenbouwer

Uni-gebruikers kunnen hun eigen gebaren in het systeem aanmaken of uploaden naar een centrale database. Zo kan Uni telkens meer woorden leren en zijn vocabulaire uitbreiden. Dat is onder andere belangrijk omdat niet iedere dove of slechthorende precies dezelfde gebaren gebruikt voor bepaalde woorden. Met de 'gebarenbouwer' kunnen ze dit zelf instellen. 

De case werkt vooralsnog enkel met de Dell Venue Pro 8-tablet. Er wordt wel gewerkt aan ondersteuning voor Android- en iOS-tablets en op den duur zelfs smartphones.

Prijskaartje

Om het project te verwezenlijken wordt 100.000 dollar gezocht via IndieGoGo. Uni komt dan eind 2015 uit. Echt goedkoop is het echter niet: maar verwachting kost de consumentenversie 799 dollar. Voor de gebarenbouwer betaal je nog eens 20 euro extra. Per maand.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten