Torrentsites moeilijker vindbaar op Google

© CIDimport

Torrentsites moeilijker vindbaar op Google

Geplaatst: 24 oktober 2014 - 05:56

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:20

Redactie ID.nl

Sinds Google vorige week diens zoekalgoritme heeft aangepast om piraterijsites uit zoekresultaten te filteren, zien de eigenaars ervan duidelijk minder bezoekers langskomen. Dat blijkt uit een rondvraag van Torrentfreak.

De zichtbaarheid van populaire downloadwebsites als Isohunt, KickassTorrents en Torrentz.eu is in de afgelopen dagen met tientallen procenten gedaald. En doordat ze minder vindbaar zijn, komen er minder mensen op de sites. "We zagen de bezoekersaantallen eerder deze week halveren," verklaart Isohunt aan Torrentfreak.

Ook The Pirate Bay zag het aantal bezoekers dalen, maar maakt zich niet zo druk omdat downloaders over het algemeen Google niet nodig hebben om bij The Pirate Bay te belanden. Een visie die Google overigens deelt, zo bleek onlangs uit een rapport van de zoekgigant

Obscuur

Ondanks dat de bekende torrentsites uit de zoekresultaten verdwijnen, drijven nu meer obscure downloadsites juist naar boven. Dat komt doordat het algoritme mede gebaseerd is op verwijderverzoeken van rechthebbenden, zogenaamde DMCA-klachten.Deze bedrijven richten zich dan weer vooral op de 'grote jongens,' omdat daar het meeste wordt gedownload. Illegale downloadsites blijven dus nog wel een tijdje onderdeel uitmaken van de zoekresultaten.

Legaal

Daarom neemt Google meer maatregelen dan enkel het aanpassen van het zoekalgoritme. Zoekers krijgen binnenkort bijvoorbeeld links aangeboden naar alternatieve, legale diensten als Netflix en Spotify wanneer ze zoeken op piraterijtermen als 'download' en 'free.'

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten