Twee-miljoenste .nl-domein komt eraan 2013-10-10T14:32:55

Word lid van het Computer Idee Panel!

Drie op de vier vrouwen heeft problemen met gsm

Twee-miljoenste .nl-domein komt eraan

Twee-miljoenste .nl-domein komt eraan

Midden augustus verwacht SIDN (Stichting Internet Domein-registratie Nederland) het tweemiljoenste .nl-domein te registreren. Inclusief de ongeveer 700.000 andere domeinen als .com, .eu en .org die binnen Nederland geregistreerd zijn, komt dat neer op totaal 2,7 miljoen domeinnamen, oftewel 17 domeinnamen per 100 inwoners.

Midden augustus verwacht SIDN (Stichting Internet Domein-registratie Nederland) het tweemiljoenste .nl-domein te registreren. Inclusief de ongeveer 700.000 andere domeinen als .com, .eu en .org die binnen Nederland geregistreerd zijn, komt dat neer op totaal 2,7 miljoen domeinnamen, oftewel 17 domeinnamen per 100 inwoners. Daarmee heeft Nederland het grootste aantal geregistreerde domeinnamen per 100 inwoners ter wereld. Een jaar geleden telde ons land nog 12 domeinnamen per 100 inwoners. Met het tweemiljoenste .nl-domein dat SIDN medio augustus verwacht te registreren, behoort Nederland ook in absolute zin tot de koplopers. In slechts twee andere landen in Europa zijn er meer landdomeinnamen geregistreerd: in Duitsland (10 miljoen) en in het Verenigd Koninkrijk (6 miljoen). Ook het .eu-domein is met iets meer dan 2 miljoen registraties net iets groter. Relatief scoort Nederland met een penetratie van 17 per 100 inwoners echter veruit het hoogst.  
Het grote succes van het .nl-domein (nu goed voor 72% van de domeinnamen in ons land) heeft ook te maken met de wijze waarop domeinregistratie in Nederland georganiseerd is. De overheid heeft dat namelijk aan de markt overgelaten, met een liberaal beleid en laagdrempelige en goedkope registratie als resultaat. Ook in de andere landen waar dat gebeurt, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België, is het eigen landsdomein een groter succes geworden dan in landen waar wel verregaande overheidsbemoeienis is. Vaak gaat dat namelijk gepaard met relatief sterke regulering en beperkende voorwaarden.

De groei zit er bij het .nl-domein, dat dit jaar twintig jaar bestaat, nog volop in. De verwachting is dat het aantal .nl-domeinen in de toekomst nog sterk zal blijven toenemen. Eenvoudige procedures, lage registratiekosten, innovatie en investeringen in kenniseconomie en de verdere ontwikkeling van e-commerce dragen daaraan bij. Maar ook het feit dat een domeinnaam voor particulieren een ‘gewoon’ product is geworden speelt een belangrijke rol. Op grond van de te verwachten verdere groei staat de driemiljoenste .nl-domeinnaam eind 2007 op de planning.
 
Wereldwijd zijn er zo’n 100 miljoen domeinnamen geregistreerd. Ongeveer 75 miljoen domeinnamen zijn verdeeld over slechts 10 landen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord