‘Ubuntu is het veiligste besturingssysteem’ 2014-01-24T10:18:15

Apple’s Mac viert dertigste verjaardag

‘WhatsAppen en sms’en slecht voor je nek’

‘Ubuntu is het veiligste besturingssysteem’

‘Ubuntu is het veiligste besturingssysteem’

Onderzoekers van de Britse geheime dienst GCHQ concluderen dat Ubuntu gezien mag worden als het veiligste besturingssysteem voor consumenten.

Techneuten van de Communications Electronics Security Group (CESG) adviseren Ubuntu als ‘het minst onveilige besturingssysteem’. Techsite ZDnet meldt dat van alle acht geteste besturingssystemen het minst mankeert aan Ubuntu 12.04.

Het gratis te verkrijgen Linux-systeem is vergeleken met tien andere mobiele- en desktop-besturingssystemen. Getest zijn Google Chrome OS, Android 4.2, Android 4.2 voor Samsung-apparaten, Apple’s iOS 6 en OS X 10.8, BlackBerry 10.1 en Windows 7 en 8, Windows 8 RT en Windows Phone 8 van Microsoft. Gelet werd onder meer op authenticatie, VPN, schijf-encryptie en malware detectie.

Minst onveilig

Ubuntu kwam als beste uit de test, maar kampt volgens de Britse geheime dienst toch met drie problemen. Ubuntu’s VPN en ingebouwde schijfencryptie-programma LUKS hebben geen keurmerk van een onafhankelijke derde partij. Ook zijn de onderzoekers niet tevreden met de ondersteuning voor de Microsoft-versie van UEFI, de Unified Extensible Firmware Interface. Dit zijn echter geen problemen die grote risico’s voor de eindgebruiker met zich meebrengen, melden onderzoekers.

Onveilig

Alle andere besturingssystemen komen er een stuk slechter vanaf. Windows Phone 8 heeft bijvoorbeeld twee grote risicio’s (VPN en schijfencryptie). Ook vallen de meeste besturingssystemen af op het vlak ‘event logs’, oftewel het bijhouden wat er gebeurt op het netwerk. Windows 7 en 8 en OS X 10.8 scoren na Ubuntu het best onder de desktop-besturingssystemen. Onder de mobiele OS’en doet Samsung’s Android-versie het het best. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord