'Usenet-aanbieder niet verantwoordelijk voor illegale downloads' 2016-12-09T10:48:18

Ook Foodora test maaltijdbezorging per drone

Review Archos 55 Diamond Selfie: veel smartphone voor 199 euro

'Usenet-aanbieder niet verantwoordelijk voor illegale downloads'

'Usenet-aanbieder niet verantwoordelijk voor illegale downloads'

Usenet-aanbieder NSE is niet verantwoordelijk voor de illegale downloads die gebruikers op de dienst aanbieden en hoeft deze dan ook niet zelf te verwijderen. Dat is de uitspraak in een rechtszaak tussen NSE en auteursrechtenorganisatie Brein.

De rechtszaak loopt al sinds 2009, toen Stiching Brein NSE voor het eerste aanklaagde. Brein wilde destijds dat NSE al het materiaal (films, muziek, games) dat door gebruikers op usenet werd gezet voor andere downloaders, eerst door NSE zou worden nagelopen. Als het auteursrechtelijk beschermd materiaal zou betreffen, zou NSE moeten ingrijpen. De rechter ging daar in 2011 in mee.

NSE was al gestopt

Omdat de nieuwe aanpak voor NSE een onbegonnen zaak was, besloot de usenet-provider de dienst toen te stoppen. Door de uitspraak van vandaag wordt NSE echter alsnog in het gelijk gesteld. NSE komt daarmee niet terug, maar er is wel een precedent geschept voor andere usenet-providers. Uiteindelijk zijn het de uploaders en de downloaders die illegaal bezig zijn, maar niet de aanbieders van usenet zelf. Immers, op usenet worden - net zoals overigens op torrentsites - ook legale bestanden gedeeld.

Offline halen na melding

Usenet-aanbieders moeten echter wel nauw samen gaan werken met auteursrechthebbende organisaties. Zodra die ontdekken dat hun materiaal op usenet-kanalen illegaal aangeboden wordt, moet een aanbieder als NSE dat alsnog offline halen. Dat hoeft echter pas nadat een zogeheten notice-and-takedown-verzoek is ingediend. Usenet-providers hoeven dit niet zelf in de gaten te houden.

Boetes

Werken ze niet mee, dan kunnen er boetes opgelegd worden. In die zin is Stichting Brein alsnog blij met de uitspraak, die mogelijk in de toekomst nog wel eens van pas kan komen. Voor NSE komt de nieuwe uitspraak te laat. Er bestaat een kans dat de provider wederom naar de rechter stapt, dit keer om de juridische kosten van het lange proces van Brein terug te eisen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord