uTorrent wil mogelijk geld vragen aan gebruikers

© CIDimport

uTorrent wil mogelijk geld vragen aan gebruikers

Geplaatst: 24 augustus 2015 - 10:10

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:59

Redactie ID.nl

Gebruikers van het populaire torrent-programma uTorrent moeten binnenkort mogelijk de portemonnee trekken. Het gratis programma is op zoek naar manieren om de kosten te dekken, want dat lukt met enkel advertenties niet meer.

De ontwikkelaars zijn op zoek naar alternatieve manieren om geld te verdienen met het programma, want ja, iemand moet de rekening betalen. De makers zeggen daarom in een forumpost te overwegen met een betaalde optie te komen voor het programma.

Advertenties niet genoeg

uTorrent is één van de bekendste programma's om .torrent-bestanden te downloaden. De makers zeggen echter dat advertentie-inkomsten de kosten niet meer dekken, en dat het de app niet meer kan verbeteren als het niet met een nieuw verdienmodel komt.

Crap-ware

uTorrent is de laatste maanden echter flink onder vuur komen te liggen, met name door de zoektocht naar alternatieve verdienmodellen. uTorrent verdient zijn geld namelijk niet alleen met advertenties, maar ook met aanverwante bundle-ware, software die tijdens de installatie wordt meegeleverd. Dat zijn onder andere toolbars en alternatieve zoekmachines, die zich moeilijk van het systeem van een gebruiker laten verwijderen.

Bitcoin-mijners

Eerder dit jaar werd uTorrent ook verdacht van het installeren van een Bitcoin-miner in de app, waardoor de computers van gebruikers werden ingezet als mijn-machines.

Onduidelijke toekomst

Het is nog niet bekend hóe uTorrent nu geld wil gaan verdienen aan gebruikers. Het lijkt er niet op dat de download-app straks volledig gratis wordt, maar mogelijk bieden de ontwikkelaars straks een extra betaalde optie aan die meer functies biedt. Een veelgevraagde functie van gebruikers is om een ingebouwde virusscanner in de app te zetten, of om een een versleutelde chat-optie toe te voegen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten