Vanaf 2022 vrije modemkeuze bij iedere internetprovider 2021-07-30T10:32:15

D-Link COVR-X1862: Wifi 6 met optimale mesh-dekking

Avonturen met Luigi-starterset: Bouw zelf levels van Lego

Vanaf 2022 vrije modemkeuze bij iedere internetprovider

Vanaf 2022 vrije modemkeuze bij iedere internetprovider

Vanaf begin volgend jaar zit je niet meer vast aan het modem dat standaard bij je internetabonnement geleverd wordt. Vrije modemkeuze is dan van kracht, zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in zijn rol als toezichthouder vastgesteld.

Over zes maanden mag je internetprovider je niet meer verbieden om een alternatief modem te installeren. Hetzelfde geldt voor routers. Als je een ander modem wilt gebruiken dan degene die je bij je provider in bruikleen hebt, dan moet die optie gefaciliteerd worden. De nieuwe regels van de ACM komen overeen met regelgeving die eerder al op Europees niveau werd besloten. 

Eén van de voordelen van vrije modemkeuze is overstappen naar een andere internetaanbieder eenvoudiger is, aldus de ACM. Je hoeft het modem dan namelijk niet meer om te ruilen. Ook bieden modems van andere merken mogelijk meer functies en vrijheid om bepaalde instellingen aan te passen.

Daarnaast speelt mee dat modemfabrikanten eerder geneigd zijn te innoveren met nieuwe apparaten, omdat de concurrentie toeneemt.

Niet zonder slag of stoot

Over deze kwestie wordt al jarenlang gesteggeld. Nederlandse telecomaanbieder stonden er niet bepaald om te springen. Vorig jaar ging KPN toch overstag. Op de website van de provider vind je instructies voor het aansluiten van je eigen modem en waar dit apparaat technisch aan moet voldoen.

VodafoneZiggo probeert momenteel juridisch af te dwingen dat klanten enkel en alleen het meegeleverde modem van het bedrijf mogen gebruiken. De provider noemt dit 'essentieel' om een goede dienstverlening te garanderen.

Makkelijker overstappen

Eerder deed de ACM nog onderzoek naar de tevredenheid over internetproviders in Nederland. Het overstappen naar een andere aanbieder werd daarin als lastiger ervaren. Vrije modemkeuze zou dit proces wel eens kunnen versoepelen. Bij onze collega's van Computer!Totaal lees je alvast verschillende overstaptips.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord