Vandalen hebben het op zelfrijdende auto's gemunt 2019-01-07T09:35:28

Windows 10: tegelmappen in Start

Hotel-advertentie duikt op in Firefox-browser

Vandalen hebben het op zelfrijdende auto's gemunt

Vandalen hebben het op zelfrijdende auto's gemunt

Zelfrijdende auto's van Waymo zijn de afgelopen jaren meermaals door vandalen belaagd. Ze beschadigen de wagens door er stenen naar te gooien of halen gevaarlijke verkeersmanoeuvres uit in de hoop dat de voertuigen verongelukken.

Daarover schrijft The New York Times. Sinds 2017 zijn er meer dan 20 van dit soort voorvallen geweest. Dit allemaal in het stadje Chandler bij Phoenix, Arizona waar de autonome auto's van Waymo (dochteronderneming van Google) op openbare wegen worden getest. Ze hebben er al meer dan 16 miljoen kilometer op zitten.

Naast eerdergenoemde voorvallen worden banden  leeggestoken en backup-bestuurders worden uitgescholden en bedreigd, zelfs een keertje met een vuurwapen. Sommige inwoners van Chandler zien de wagens liever niet door hun straten rijden. Enkelen daarvan geven aan zich niet veilig te voelen met de auto's van Waymo op de weg.

Onveilig gevoel

Vorig jaar vond nog een dodelijk ongeval plaats met een zelfrijdende auto van concurrent Uber. Een overstekende fietser kwam daarbij om het leven. Afgelopen november botste een voertuig van Waymo op een andere wagen. Het bleef bij blikschade. Ongelukken zijn relatief zeldzaam, wanneer je het puur afzet tegen het aantal gereden kilometers. 

In Californië mogen de wagens sinds kort zonder backup-bestuurder rondrijden. Er is dus geen menselijke bestuurder meer aanwezig om in te grijpen, mocht het misgaan. Maar misschien is dat maar goed ook. Bij de botsing in november gaf een woordvoerder van Waymo aan dat het een inschattingsfout van de bestuurder was, niet van de software.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord