Veel Nederlanders weigeren wel eens app-machtingen 2019-02-06T10:19:38

FreeCommander: basics

Download het klassieke Bestandsbeheer als Windows 10-app

Veel Nederlanders weigeren wel eens app-machtingen

Veel Nederlanders weigeren wel eens app-machtingen

Apps vragen tijdens hun installatie regelmatig om toegang tot bepaalde delen van je telefoon, zoals je adresboek, camera of microfoon. Uit onderzoek van het CBS blijkt nu dat de meeste Nederlanders deze app-machtigingen wel eens weigeren, namelijk 69 procent.

Binnen Europa is dit een fors aandeel, Nederland staat ermee in de top 5. Frankrijk scoort met 77 procent het hoogst. Het beperken van app-permissies komt het vaakst voor onder jongeren van 16-25 jaar. Op latere leeftijden daalt het aandeel gestaag. 12 procent van de ondervraagden wist niet dat het blokkeren van dergelijke toegang een optie was. 

In het verleden was je min of meer verplicht om app-permissies toe te staan, anders kon je de apps simpelweg niet installeren. In 2015 kwam daar met de komst van Android 6.0 verandering in. Sindsdien krijg je per machtiging individueel de optie om toegang toe te staan of te weigeren. Veel apps zijn dan alsnog te gebruiken, ookal werken bepaalde onderdelen wellicht niet meer.

App-machtigingen aanpassen

Hetzelfde geldt overigens ook voor iOS. Ben je wel eens benieuwd waar de app op jouw smartphone allemaal toegang tot hebben. Op Android kan dat onder Instellingen, Apps en op iOS onder Instellingen, Privacy. Eventueel kun je app-machtigingen hier ook weer terugtrekken. Sowieso slim om af en toe door te grasduinen, zeker voor apps die je zelden gebruikt. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord