VirtualLink: één nieuwe kabel voor virtual reality

© CIDimport

VirtualLink: één nieuwe kabel voor virtual reality

Geplaatst: 18 juli 2018 - 06:31

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:36

Redactie ID.nl

Bij het aansluiten van een virtual reality-headset komt doorgaans nogal een verbouwing kijken, mede doordat er veel verschillende kabels aan te pas komen. De nieuwe VirtualLink-standaard moet dit probleem oplossen.

Een vr-bril als de Oculus Rift of de HTC Vive wordt aangesloten middels een hdmi-kabel én een usb-kabel. Dat kan lastig zijn als je maar één hdmi-aanlsuiting ter beschikking hebt, omdat je er ook eentje wilt overhouden voor je monitor. Verder zijn er nog extra usb-poorten nodig voor de sensoren die je positie in de kamer registreren. 

Voor de beste werking dienen die aansluitingen ook snel genoeg te zijn, met verouderde usb 2.0-poorten heb je geen optimale ervaring. Daarnaast heb je ook nog voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen en rondzwaaien. Dus: tafels en stoelen aan de kant. Al met al dus een behoorlijk gedoe.

Samenwerking

Verschillende partijen die met virtual reality-toepassingen bezig zijn, werken nu aan de VirtualLink-standaard. Dit is één usb-c-kabel die geoptmialiseerd is voor snelle beeldverwerking en zogeheten tracking. Hiermee zou het bijvoorbeeld ook makkelijker zijn om high-end vr-brillen op een laptop aan te sluiten.

NVIDIA, Oculus, Valve, AMD en Microsoft zijn momenteel bij het initiatief betrokken. Wanneer de eerste headsets met deze kabel op de markt komen, is nog niet bekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten