Vodafone lanceert draadloos betalen via smartphone

© CIDimport

Vodafone lanceert draadloos betalen via smartphone

Geplaatst: 27 maart 2014 - 13:43

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:54

Redactie ID.nl

Het is sinds vandaag mogelijk om via Vodafone draadloos te betalen via de mobiele telefoon. De provider biedt sinds vandaag de SmartPass-dienst aan, waarmee gebruikers via Near Field Communication (NFC) op 30.000 plekken in Nederland kunnen betalen.

De dienst is beschikbaar voor iedere Nederlander, dus ook de niet-Vodafone-klanten. Gebruikers die wél bij Vodafone zitten en een geschikte telefoon hebben, kunnen de dienst vanaf vandaag gebruiken. Klanten van andere providers, of mensen die geen telefoon hebben met NFC-technologie (zoals de iPhone) krijgen van Vodafone een speciale sticker voor op hun sim-kaart. Daarin zit ook NFC-chip waarmee zij alsnog draadloos kunnen betalen.

Beperkte locaties

Over een maand is het mogelijk om op die manier bij meer dan 30.000 plekken in Nederland betalen, over een jaar moet dat op 60.000 plekken kunnen. Voorlopig kan draadloos betalen alleen bij plekken als Schiphol, IKEA, en op NS-stations.

Prepaid

Het betalen werkt via prepaid. De gebruiker kan via een app tegoed opladen op de chip via iDeal, creditcard of periodieke overboeking. Ook moet voor bedragen boven de 25 euro een pincode worden ingevoerd. Dat moet fraude met het systeem tegen gaan.

Voorlopig is de SmartPass nog gratis om te gebruiken. Na die tijd wil Vodafone er wel geld voor gaan vragen.

Vodafone is zelf erg ambitieus over het plan. "We verwachten dat over 5 jaar iedereen in Nederland alleen nog maar betaalt met zijn telefoon. Daar hebben we vandaag de eerste stap in gezet."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten