Volgend jaar verbod op appen tijdens het fietsen

© CIDimport

Volgend jaar verbod op appen tijdens het fietsen

Geplaatst: 12 december 2016 - 09:10

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:32

Redactie ID.nl

Volgend jaar komt er een wet die het verboden maakt om te appen op de fiets, omdat daardoor nog altijd veel verkeersongelukken ontstaan - met name onder jongeren.

Verkeersminister Schultz zegt vandaag tegen het AD aan dat wetsvoorstel te werken. Specifiek wordt het helemaal verboden om een smartphone vast te houden op de fiets, of deze te bedienen zodra deze in een houder zit. Er af en toe op kijken om te navigeren met Google Maps mag vermoedelijk nog wel. Wie toch met zijn telefoon bezig is op de fiets, riskeert een boete.

Nederland volgt daarin het voorbeeld van andere landen, waar al langer een dergelijk verbod is. Bij ongelukken op de fiets waarbij jongeren tussen de 12 en 24 jaar betrokken raakten, speelde in 20 procent van de gevallen het gebruik van de smartphone een rol. Soms zelfs met dodelijke gevolgen

Willen we zo'n wet?

Radar onderzocht of Nederlanders eigenlijk wel zitten te wachten op zo'n wet, en dat blijkt zo te zijn. Sterker nog, er is telkens meer animo voor. In 2014 wilde 70 procent van de ondervraagden een verbod, in 2015 steeg dat aantal al naar 85 procent. Ook zouden ze graag een verbod op oordopjes en koptelefoons tijdens het fietsen willen zien.

Overigens wil de minister ook dat het gebruik van smartphones in de auto lastiger wordt gemaakt. Mogelijk komt er mettertijd een soort vliegtuigmodus, die bepaalde functies van het toestel uitschakelt tijdens het rijden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten