Vooruitblik Windows 10 herfstupdate: Redstone 5 2018-08-20T10:28:23

Facebook-app werkt niet meer op Windows Phone 8.1

AI van Microsoft bepaalt wanneer je Windows-updates krijgt

Vooruitblik Windows 10 herfstupdate: Redstone 5

Vooruitblik Windows 10 herfstupdate: Redstone 5

De April 2018-update voor Windows 10 is net uit, maar Microsoft rust niet op zijn lauweren. Er wordt namelijk hard gewerkt aan de tweede grote update van dit jaar, onder de codenaam Redstone 5. In dit artikel houden we bij wat je kunt verwachten van deze herfstupdate.

Microsoft brengt ieder jaar twee grote updates uit voor Windows 10. In 2017 waren dat de Creators Update en Fall Creators Update, kortgeleden volgde de April 2018 Update. Hoe de aankomende update precies gaat heten, is nog even afwachten. Verwacht hem rond de herfstperiode. De update van vorig jaar kwam in oktober uit. Wat is er nieuw?

(Het kan zijn dat sommige functies niet op tijd af zijn en worden doorgeschoven naar een latere update.)

Tabbladen in mappen

Een van de belangrijkste vernieuwingen zijn Sets, de officiële benaming voor tabbladen in Windows-mappen. Net zoals je tabbladen opent in een browser, zo kun je straks ook verschillende mappen naast elkaar open hebben staan zonder dat het allemaal aparte vensters zijn. Wel zo overzichtelijk. Niet alleen mappen, maar ook programma's kunnen zo naast elkaar open staan. Bijvoorbeeld een tabblad met de Verkenner en een tabblad met de Edge-browser of een Word-document.

Update 29-06-2018: Helaas, deze feature staat nu pas voor 2019 gepland.

Accustatus van bluetooth-apparaten

Het is een kleine ergernis waar iedereen met draadloze gadgets mee te maken krijgt: je weet niet precies hoe lang het duurt voor ze aan de lader moeten. Windows 10 toont straks de accustatus van deze apparaten, zodat je wel weet wanneer ze ongeveer leeg zijn. Dit werkt standaard alleen niet met iedere bluetooth-device, vooralsnog enkel met die van Microsoft zelf. Zoals de draadloze muis voor Surface-notebooks.

Copy-paste op al je apparaten met Cloud Clipboard

Wanneer je een tekst in Windows kopieert, wordt het bewaard op het klembord - clipboard in het Engels. Daarna kun je het plakken waar je maar wil, zolang het maar op dezelfde computer is. Het klembord krijgt in Redstone 5 cloud-ondersteuning, zodat je gekopieerde teksten kunt synchroniseren op andere apparaten. Je smartphone, bijvoorbeeld. De functie wordt ook wel Cloud Clipboard genoemd en zou eigenlijk twee updates geleden al uitkomen, maar werd telkens uitgesteld.

Screen Sketch met schermafbeeldingen

Het wordt vanaf Redstone 5 makkelijker om slechts een deel van je scherm als losse afbeelding op te slaan. Daarvoor is er een nieuwe toetscombinatie in het leven geroepen: Windows-toets + Shift + S. Of eventueel de goeie ouwe printscreen-knop. Vervolgens kun je de afbeelding bewerken met aantekeningen in de nieuwe Snip & Sketch-app, eerder onderdeel van de Windows Ink-omgeving.

Outlooks-links openen in Edge

Een aanpassing die waarschijnlijk veel gebruikers in het verkeerde keelgat gaat schieten, en daarom is het ook nog maar de vraag of Microsoft het doorzet. Links in Outlook worden automatisch geopend in Edge, ook als dit niet je standaard browser is. Volgens Microsoft uiteraard vanuit veiligheidsoverwegingen. Maar als je Edge niet gebruikt, kan het wel eens vervelend zijn.

Edge blokkeert automatisch afspelende video's 

Wél een welkome toevoeging in Edge: de browser geeft je straks de mogelijkheid om automatisch afspelende video's te blokkeren. Voor veel internetgebruikers een grote ergernis. Chrome deed het al, Edge straks dus ook. Je moet de optie wel zelf inschakelen.

SwiftKey-integratie

Het schermtoetsenbord in Windows 10 krijgt SwiftKey-integratie. Net zoals je kent van smartphones, kun je dan over de letters vegen om woorden te vormen, zonder iedere letter individueel in te drukken. Handig voor gebruikers met een beperking, of voor in de tabletmodus van het besturingssysteem.

Verbeteringen aan de Game Bar

De Game Bar in Windows 10 laat je onder andere eenvoudig games online streamen naar Mixer. Straks toont het ook technische informatie, zoals het aantal frames per seconde en hoeveel werkgeheugen er in gebruik is. De gaming-modus wordt ook verbeterd. Hiermee worden achtergrondprocessen gepauzeerd, zodat alle computerkracht naar de game in kwestie kan gaan.

'Maak alles groter'

Zijn teksten in Windows 10 te klein? Dan heb je al opties om lettergroottes te schalen (naar bijvoorbeeld 150 procent) of om de resolutie te verlagen. Beide zijn niet perfecte oplossingen, maar de 'Maak alles groter'-functie moet dat wel zijn. Letters worden dan groter binnen alle apps en menu's van Windows 10, waaronder in mappen en het startmenu.

Slimmere Windows-updates

Ben je het ook zo zat dat Windows 10-updates worden geïnstalleerd op momenten dat het je totaal niet uitkomt? Je bent daarin niet de enige, Microsoft krijgt daar veel klachten over. Daarom zet het machine learning in om beter te voorspellen wanneer updates starten, zonder dat ze je werk onderbreken. 

Foto's synchroniseren met Your Phone-app

Je foto's overzetten van je smartphone naar je pc kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door ze te uploaden naar de cloud of door ze handmatig over te zetten via een usb-kabel. In Redstone 5 komt er een nieuwe optie bij via de Your Phone-app, die je zowel op je smartphone als op Windows 10 installeert. Daarmee synchroniseren foto's automatisch of kun je ze van het ene apparaat naar het andere verslepen. Zo zet je bijvoorbeeld eenvoudig een smartphone-afbeelding in een Word-document op je pc.

We updaten dit artikel zodra we meer weten.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord