Vrouw klaagt Facebook aan wegens 'revenge porn'

© CIDimport

Vrouw klaagt Facebook aan wegens 'revenge porn'

Geplaatst: 30 juli 2014 - 10:17

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:02

Redactie ID.nl

Een vrouw uit Houston klaagt Facebook aan, omdat ze vindt dat het sociale netwerk te traag handelde bij het verwijderen van een nep-account. Hierop werden seksueel getinte foto's geplaatst, waar de dader met Photoshop het gezicht van de dame op plakte.

Meryam Ali legt in haar aanklacht uit hoe de pagina maandenlang in de lucht is geweest, ook al had ze Facebook wel van het voorval op de hoogte gebracht. Pas toen ze de politie inschakelde om de identiteit van de ex-vriend te achterhalen, werkte het bedrijf mee om de account te deactiveren. 

Schadevergoeding

De vrouw zoekt nu een schadevergoeding voor het emotionele trauma en de extreme verlegenheid waarin ze zich zo lang bevond. Daarbij hoopt ze dat de privacy-reglementen van Facebook onder de aandacht worden gebracht, omdat het volgens Ali niet zo werkt als Facebook promoot.

In totaal wil Ali 123 miljoen euro van Facebook ontvangen. Dat is tien cent voor elk van de 1,3 miljard gebruikers die het sociale netwerk kent.

Revenge porn

Het online verspreiden van (al dan niet echte) seksueel getinte foto's van exen heet in de volksmond ook wel 'revenge porn.' Onlangs liep daar nog een hasthag-trend over een horrorfilm mee uit de hand.

Met name in het Verenigd Koninkrijk zijn politici druk met het verzinnen van regelgeving rond deze vorm van online pesten. Maar omdat er nog geen kaders zijn voor revenge porn en er simpelweg te veel berichten rondzwerven op sociale media, is daar nog geen uitsluitsel over gekomen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten