'Vrouwen online voorzichtiger dan mannen' 2014-12-05T12:01:23

Review: HooToo TripMate

De leukste apps voor Sinterklaas en pakjesavond

'Vrouwen online voorzichtiger dan mannen'

Bezoeken minder vaak risicovolle websites

'Vrouwen online voorzichtiger dan mannen'

Vrouwen lopen online minder vaak een virus op dan mannen. Dat komt onder meer door de manier waarop ze het internet gebruiken en de websites die ze bezoeken. Of juist vermijden.

Dat blijkt uit een onderzoek van beveiligingsfirma Kaspersky Lab, in samenwerking met de Universiteit van Würzburg. Mannen bezoeken vaker websites die gericht zijn op entertainment, (gok)spelletjes en seks. Daarop lopen ze meer risico het slachtoffer te worden van virussen dan op andere, veiligere sites. 

Phishing en schimmige sites

10 procent van de mannen geeft aan op die manier een virus te hebben opgelopen, tegenover 8 procent van de vrouwen. Deze sites zijn aantrekkelijk voor criminelen omdat ze zoveel bezoekers trekken, aldus Kaspersky Lab. Op pornosites halen ze hun voordeel uit het feit dat bezoekers ervan minder snel hardop klagen over een malware-infectie dan bij een banksite, omdat het toch een beetje genant is om daarvoor uit te komen.

Dames zijn juist meer op sociale media te vinden dan heren. Ze moeten zich daar het meeste zorgen maken om phishing-aanvallen, waarbij criminelen proberen login-gegevens te stelen. 17 procent van de mannen heeft financiële schade geleden als gevolg van een virus, tegenover 14 procent van de vrouwen.

Risico's mijden

"Tijdens de onderzoeksperiode rapporteerden tweemaal zoveel mannen als vrouwen diverse soorten malware-aanvallen. Meisjes worden geacht meer verantwoordelijk, gehoorzaam en seksueel ingetogen te zijn", zegt Professor Dr. Frank Schwab van de Universiteit van Würzburg. "Afhankelijk van iemands geslacht worden dus bepaalde rollen uitgevoerd, wat leidt tot de stereotype sekseverschillen."

Vrouwen zouden zowel online als offline verstandiger en doordachter te werk gaan dan mannen. Daardoor vermijden ze vaker risico's en leven ze veiliger.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord