VVD en PvdA willen pop-up op downloadsites

© CIDimport

VVD en PvdA willen pop-up op downloadsites

Geplaatst: 4 november 2014 - 11:56

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:14

Redactie ID.nl

De VVD en de PvdA willen bezoekers van downloadsites middels pop-ups op te hoogte brengen van hun op handen zijnde illegale handelen en ze daarin ook wijzen op legale alternatieven. Dat meldt de NOS vandaag.

Ondanks dat downloaden uit illegale bron strik genomen tegen de wet is, moeten bezoekers van websites als The Pirate Bay wel anoniem blijven en niet worden vervolgd. Beide partijen zijn het er over eens dat het downloadverbod handhaven 'onhaalbaar en onwenselijk' is.

Techniek

Volgens de PvdA moet er geen heksenjacht op internetters worden geopend. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug vindt vooral het voorlichtingsaspect belangrijk. Ze laat aan Tweakers weten dat 'mensen die de weg al weten, toch wel een pop-upblocker aan hebben staan.' Ook stelt Oosenbrug nog niet te weten hoe het technisch gezien geregeld moet worden.

Die vraag wordt ongetwijfeld morgen nogmaals opgeworpen door tegenstanders, wanneer de Kamer over het onderwerp gaat discussiëren. Zo vindt D66 het al een onnozel plan. Illegale downloads zouden alleen teruggedrongen worden als er meer legale alternatieven zouden zijn.

Popcorn Time

Daarnaast is Popcorn Time in Nederland bijzonder populair. Illegale downloaders bezoeken vaak al geen downloadsites meer, maar gebruiken er dit programma voor. Daarin zitten helemaal geen pop-ups, deze zouden dan tevoorschijn moeten komen op sites waar Popcorn Time te downloaden is.

Britse autoriteiten hebben eind juli overigens een soortgelijk plan verzonnen en ook daadwerkelijk dooorgevoerd. Reclamebanners op illegale downloadsites zijn daar vervangen met waarschuwingen: "deze website wordt onderzocht door de politie, sluit alsjeblieft je browser."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten