Wassily Kandinsky geëerd door Google

© CIDimport

Wassily Kandinsky geëerd door Google

Geplaatst: 15 december 2014 - 22:25

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:50

Redactie ID.nl

Wassily Kandinsky was een Russisch-Franse kunstschilder die een groot deel van zijn leven doorbracht in Duitsland. Zoals dat in het begin van de vorige eeuw ging gooiden de Nazi's roet in het eten van ook de plannen hem. Uiteindelijk zocht hij zijn heil in Frankrijk. Google eert vandaag de 148ste geboortedag van deze kunstenaar en graficus.

Wat direct opvalt aan de schilderijen van Kandinsky is het warme en volle kleurgebruik. Zelfs als u normaliter helemaal geen fan bent van abstracte kunst is de kans groot dat het werk van hem beslist enige bekoring weet op te roepen. Dat heeft wellicht ook de maken met het feit dat het expressionisme (of symbolisme, zo u wilt) toch wat 'liederlijker' is dan wat we tegenwoordig onder moderne kunst verstaan. Kandinsky maakte nog echt werk van een schilderij, een geel stipje op een groot wit vlak met als titel 'zon aan de hemel met groothoeklens' hoeft u dus zeker niet te verwachten! Geboren in Moskou trok hij op z'n dertigste naar München alwaar hij onder meer een van de grondleggers van de kunstgroep Phalanx was. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtte Kandinsky terug naar Moskou om in 1922 weer naar Duitsland te trekken. Daar werkte hij samen met klinkende namen als Lyonel Feiniger, Paul Klee en Alexej von Jawlensky; samen ook wel Die Blauwen Vier genoemd. In 1933 moest hij Duitsland wederom achter zich laten vanwege de Nazi's. Deze keer was het een definitief afscheid, want hij bleef tot zijn stervensdag in zijn nieuwe thuisland Frankrijk.

Jonge liefde

Zoals het een goed kunstenaar betaamt hield hij er een wat apart liefdesleven op na. Zijn eerste vriendin Gabriëlle Münter was een leerlinge van de genoemde Phalanx kunstenaarsgroep. Hij liet haar achter na z'n vertrek richting Moskou. Blijkbaar had hij de smaak van jonge deernes goed te pakken, want in Moskou trouwde hij met Nina de Andrejevski. Opmerkelijk feit: Kandinsky was toen 50 en zijn bruid 16. Ach ja, dat kon toen allemaal nog! Overigens is het niet zo heel goed afgelopen met Nina. Hoewel ze na zijn dood nog 40 jaar leefde werd ze in 1980 in Gstaad vermoord gevonden in haar chalet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten