Wat mogen we vanavond van Windows 9 verwachten? 2014-09-30T16:34:41

Mensen zouden kinderen opgeven voor gratis wifi

Man legt vliegveld plat door obsessie met iPad

Wat mogen we vanavond van Windows 9 verwachten?

Nieuwe besturingssysteem vanavond gepresenteerd

Wat mogen we vanavond van Windows 9 verwachten?

Windows 9 wordt vanavond gepresenteerd. Er is nog niets officieels bekend over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, maar dit is wat we er tot nu toe van (denken te) weten. Hou vanavond Computer Idee in de gaten om alles over het nieuwe OS te leren!

Startmenu

Het klassieke startmenu komt waarschijnlijk weer terug. De ontbreken van meest karakteristieke functie van Windows was voor veel fans een doorn in het oog, vandaar dat Microsoft het startmenu weer terugbrengt, zij het in iets andere vorm.

Zo komt er wel iets van de tegels terug, zoals te zien is te zien in deze uitgelekte screenshots. Daarin is onder meer te zien hoe er naast een lijst met programma's toch een aantal grote tegels te zien is, met daarin belangrijke programma's zoals email of Skype.

Tegelomgeving

Eén van de grootste ergernissen van Windows-8-gebruikers was de rare hybride tegelomgeving in combinatie met het klassieke bureaublad, maar daar gaat verandering in komen. Microsoft gaat in Windows 9 een duidelijkere scheidslijn tussen de desktop en de tablet maken. Zo krijgt Windows voor de pc de normale bureaubladachtergrond, inclusief het startmenu, en is de tegelomgeving niet meer te gebruiken.

Voor tablets, zoals de Surface Pro, is de tegelomgeving echter alleen nog maar te gebruiken. Dat is logischer, omdat touchscreens beter werken met grote iconen.

Bovendien maakt de scheiding tussen de twee omgevingen het makkelijker voor ontwikkelaars om specifieke applicaties te bouwen voor de verschillende platformen. Dat is één van de dingen die nog misgingen bij de introductie van Windows 8, maar Microsoft hoopt het voor de developers simpeler te maken om applicaties te bouwen.

Cortana

De slimme assistent Cortana, die ook op Windows Phones zit, komt ook naar Windows 9 als een veredelde Clippy. Gebruikers kunnen Cortana vragen stellen, zodat ze daarna via een zoekmachine (waarschijnlijk Bing, en laten we hopen dat dat te veranderen is...) kunnen zoeken naar het antwoord. Cortana neemt ook opdrachten aan, zoals het maken van agenda-afspraken en dergelijke.

Downloaden

Waar het vroeger nog altijd een hoop gedoe was om een Windows-installatie uit te voeren, moet Windows 9 een stuk makkelijker te installeren zijn. Zo wordt Windows 9 een download die je kunt uitvoeren als systeemupdate, wat installeren een kwestie maakt van een paar simpele drukken op de knop.

Bovendien wordt het besturingssysteem gratis voor huidige Windows 8-gebruikers. Die kunnen, zonder extra geld te betalen, overstappen naar het nieuwe OS.

Mobiel

Voor mobiele apparaten wordt de wat misleidende Windows RT-omgeving helemaal geschrapt, en overgezet naar Windows 9. Daardoor is er bijvoorbeeld geen notificatiecentrum meer.

Vanavond horen we meer definitieve beslissingen over het besturingssysteem. Hou Computer Idee dus in de gaten!


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord