‘WhatsAppen en sms’en slecht voor je nek’

© CIDimport

‘WhatsAppen en sms’en slecht voor je nek’

Geplaatst: 24 januari 2014 - 08:40

Aangepast: 17 november 2022 - 08:50

Redactie ID.nl

Wie een smartphone heeft, maakt zich er minstens eens per dag schuldig aan: gebogen over je telefoon WhatsAppen en sms’en. Onderzoekers uit Australië hebben ontdekt dat deze houding echter funest is voor je schouders, rug en nek.

Uit onderzoek van de Universiteit van Queensland blijkt iets dat we eigenlijk al een tijdje vermoeden: wandelend berichtjes versturen met je smartphone is slecht voor je houding. Mensen die dit regelmatig doen hebben bovendien moeite om hun balans te bewaren.

Wandelend typen

Lopen en tikken op je smartphone is volgens de Australische onderzoekers echter niet zo gevaarlijk als rijden en telefoneren met je smartphone in de hand. Wie WhatsApp’t of Twittert tijdens het lopen, zorgt ervoor dat het brein meer aandacht geeft aan je smartphone dan aan je omgeving. Je gaat dus automatisch langzamer lopen, neemt kleinere stappen en trekt je armen en ellebogen naar je lichaam toe. Hierdoor buigt je hoofd naar voren en neemt je stabiliteit af.

Het is volgens de onderzoekers niet mogelijk om je brein te trainen om wandelend te kunnen chatten en tegelijkertijd een betere houding te bewaren. 77 procent van de wereldbevolking bezit op dit moment een telefoon waarmee berichten verstuurd kunnen worden. Voor het onderzoek werden 26 gezonde volwassenen geobserveerd tijdens het gebruiken van hun smartphone. Het wandelend typen van de tekst ‘the quick brown fox jumps over the lazy dog’ was één van de oefeningen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten