Wildgroei aan selfievarianten leidt tot selfiewoordenboek 2014-04-24T11:38:23

Overheid betaalt 3 miljoen euro voor verlengde ondersteuning XP

Workshop: Sterke wachtwoorden onthouden met Lastpass

Wildgroei aan selfievarianten leidt tot selfiewoordenboek

Wildgroei aan selfievarianten leidt tot selfiewoordenboek

De wildgroei aan selfievarianten heeft geleid tot een heus selfiewoordenboek. Was selfie nog hét woord van vorig jaar, nu zijn er zoveel verschillende varianten van de term dat er een heus selfiewoordenboek is ontstaan.

Voor wie de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd: een selfie is een zelfportret gemaakt met een digitale camera of een mobiele telefoon. We maken ze al een tijdje, maar de laatste tijd duiken er steeds meer verschillende varianten van de term op. Tijd dus van een lijstje met uitleg, een heus selfiewoordenboek. Ken jij ze allemaal?

Alle selfies op een rij

aftersexselfie: foto die stellen van zichzelf maken gelijk nadat ze seks hebben gehad; selfie die stellen maken gelijk na de seks.

Becelfie: foto die iemand van zichzelf maakt met een kuipje Becel; selfie waarop iemand in de supermarkt poseert met Becel.

belfie: bum selfie; een zelfportret van iemands achterwerk.

brilfie: foto die iemand van zichzelf maakt met een bril op; selfie van een brildrager. Op 8 april was het De Dag van de Bril, en werden brildragers aangespoord een selfie te maken met hun bril op. Op Twitter was de hashtag #brilfie vervolgens gauw gevormd. Brilfie is een mixwoord van het woord bril en de verkorting -fie, uit selfie.

(book)shelfie: foto die iemand van zichzelf maakt met een gevulde boekenplank of boekenkast op de achtergrond; selfie voor een plank met boeken.

doehetselfie (van Hornbach/Praxis): foto die iemand van zichzelf maakt terwijl hij aan het doe-het-zelven is. Bouwmarkt Hornbach en Praxis riepen klanten op een doehetselfie in te sturen: de leukste selfies worden beloond met klustegoed.

drelfie: foto die iemand van zichzelf maakt als hij dronken is; selfie van een dronken iemand; in drelfie herkennen we de dr- van drunk of drunken, en hierin is -elfie als verkorting van selfie gebruikt.

elsie: foto die iemand anders van jou maakt en die vervolgens op sociale mediasites gedeeld wordt. In het woord elsie zit het Engelse woord else.

Excelfie: foto die iemand van zichzelf maakt met een Excelbestand geopend op de achtergrond; selfie met een Excelbestand geopend op de achtergrond. Een Excelfie is een typische kantoorselfie.

felfie: foto die iemand van zichzelf maakt met daarop ook een of meer boerderijdieren; selfie met boerderijdieren. Felfie is een mixwoord van de Engels woorden farm en selfie. Het maken van felfies is een nieuwe rage. Deanimalselfie is ook een soort felfie: het is, wat algemener, een selfie met dieren erop, maar dan niet alleen boerderijdieren, maar ook andere dieren: er zijn bijvoorbeeld ook catfies, cowfies, dogfies en fishfies.

helfie: foto die iemand van zichzelf maakt met een nieuw of opvallend kapsel; selfie waarop iemand zijn kapsel laat zien. Helfie is verkort uit Engels hairstyle selfie of hair selfie

meselfie: foto die iemand van zichzelf maakt terwijl hij een mobiele telefoon vasthoudt waarop een selfie staat; selfie van een selfie.

no-make-upselfie: foto die iemand, meestal een beroemde vrouw, van zichzelf maakt zonder make-up. De organisatie Cancer Research UK (de Britse tegenhanger van het Nederlandse KWF) riep vrouwen op dit type selfie te maken. Deze selfie had ook nog een verdere bedoeling: met de selfies werd geld opgehaald voor kankeronderzoek. De #nomakeupselfie sloeg aan.

okselfie: foto die iemand van zichzelf maakt van zijn of haar gladgeschoren oksels; selfie met gladgeschoren oksels. Omdat de klemtoon in oksel niet op de laatste lettergreep ligt, is deze selfie niet zo soepel uit te spreken.

schermfie: foto die iemand van zichzelf maakt terwijl hij voor een tv zit; selfie voor een tv of een ander beeldscherm.

selfiebombing: iemands selfie 'verpesten' door plotseling ook in beeld te springen. Het woord selfiebombing is gevormd naar analogie van het woordphotobombing.

selfitis is een ziekelijke neiging om selfies te maken. Het woord selfitis is gevormd uit het woord selfie en het achtervoegsel -itis, dat in medische vaktaal meestal een bepaalde ontsteking aanduidt. Op 14 april verspreidde De Telegraafdit bericht, dat ook in andere media overgenomen werd. De Amerikaanse gezondheidsinspectie APA zou dit ziektebeeld onderzocht hebben en met de term gekomen zijn. Later bleek het nieuws niet waar te zijn en de aandoening niet officieel te bestaan, maar dat maakt niet zoveel uit: het woord zingt intussen wel rond.

sellofie: foto die iemand van zichzelf maakt met plakband over zijn hoofd geplakt; selfie van iemand met plakband over zijn hoofd. De Engelse studente Lizzy Durley kwam op het idee dit type selfie te maken, nadat ze de film Yes Man zag. In die film plakt Jim Carrey plakband op zijn gezicht. Durley maakte de foto vooral uit protest: ze is de selfierage beu. Sellofie is een mixwoord van de Engelse woorden Sellotape, een Brits plakbandmerk, en selfie.

stemfie; foto die iemand van zichzelf maakt tijdens het stemmen in een stemhokje; selfie in een stemhokje. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 waren stemfies korte tijd een rage.

spelfie: foto die iemand van zichzelf maakt met een moeilijk woord dat toch goed gespeld is. Weer eens wat anders dan foto's van fout gespelde woorden. Dit type selfie bestaat nog niet, wie maakt de eerste?

telfie: foto die iemand van zichzelf maakt op het toilet; selfie op het toilet.

welfie: de workout selfie, een selfie gemaakt tijdens het sporten, wordt ook welgelfie, gym selfie, genoemd.

zelfmoordselfie: foto die iemand van zichzelf maakt met een suicidaal persoon op de achtergrond, bijvoorbeeld iemand die op het punt staat van een brug te springen. Beter bekend als het Engelse suicide selfie.

Aanvulling

​Ontbreekt er volgens jou een selfie in de lijst? Stuur dan een tweet met het desbetreffende woord naar @Taalbank_INL met de hashtag #selfictionary. Vermeld bij het woord een RT, een citaat of een link. De Taalbank zal de lijst vervolgens aanvullen. 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord