Windows 11-update binnen tien dagen terug te draaien

© CIDimport

Windows 11-update binnen tien dagen terug te draaien

Geplaatst: 7 juli 2021 - 06:21

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:14

Redactie ID.nl

Mocht Windows 11 niet bevallen, dan heb je tien dagen de tijd om de update terug te draaien naar je oude Windows 10-installatie. Daarna is alleen naar Windows 10 terug te keren door het besturingssysteem helemaal opnieuw te installeren.

Die informatie deelt Microsoft als onderdeel van de Veelgestelde Vragen-sectie op zijn Windows 11-website. 

De periode van tien dagen is niet zomaar uit de lucht gegrepen, want dit tijdsbestek geldt nu ook al voor het ongedaan maken van reguliere Windows 10-updates. Je vindt deze optie onder Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Systeemherstel, Teruggaan naar de vorige versie van Windows 10.

Windows 11-update binnen tien dagen terug te draaien-15083261

© CIDimport

Toch duurt deze 'proefperiode' aanzienlijk korter dan eerder het geval was bij de introductie van Windows 10. Installeerde je het besturingssysteem als upgrade vanaf een Windows 7-pc, dan betrof de maximale bedenktijd een hele maand. 

Extra schijfruimte nodig

Om ervoor te zorgen dat je na de Windows 11-update naar Windows 10 terug kunt keren, wordt een kopie van je oude instellingen op je pc bewaard. Daarvoor is van belang dat je wel voldoende schijfruimte over hebt. De data wordt na de tien dagen automatisch weer verwijderd. Windows 11 neemt zelf ongeveer 27 GB in beslag. 

Het duurt nog wel een poosje voor je de Windows 11-upgrade kunt uitvoeren, want deze wordt pas vanaf volgend jaar aangeboden. De eerste Windows 11-pc's zijn wel al eind dit jaar kant-en-klaar te koop. Overstappen hoeft trouwens ook niet direct, want Microsoft blijft Windows10 nog tot eind 2025 ondersteunen.

Lees hier over wat er zoal nieuw is in Windows 11.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten