Windows Vista kan veel goedkoper

© CIDimport

Windows Vista kan veel goedkoper

Geplaatst: 18 februari 2007 - 07:02

Aangepast: 19 september 2022 - 12:34

Redactie ID.nl

Het nieuwe besturingssysteem Windows Vista werd twee weken geleden met veel tamtam geïntroduceerd en hoewel de meningen erover nogal uiteen lopen, zijn de meeste mensen het over twee dingen eens: het ziet er mooi uit én het is nogal aan de prijs.

Windows Vista kan veel goedkoper

Het nieuwe besturingssysteem Windows Vista werd twee weken geleden met veel tamtam geïntroduceerd en hoewel de meningen erover nogal uiteen lopen, zijn de meeste mensen het over twee dingen eens: het ziet er mooi uit én het is nogal aan de prijs. De prijzen voor volledige versies variëren van 279 tot maar liefst 549 euro.

Wij kwamen erachter hoe u legaal aan Vista komt voor nog geen derde van de prijs. Dankzij een zogenoemde OEM-licentie (wat staat voor Original Equipment Manufacturer) betaalt een gebruiker voor de populairste Home Premium-versie geen 329, maar slechts 88 euro. De OEM-licenties zijn bedoeld voor systeembouwers, die daarmee voordelig een legale licentie kunnen meeleveren met hun PC's. De voorwaarde voor het gebruik van is dat u zelf een stuk hardware inbouwt in uw PC, waarmee u feitelijk zelf een "systeembouwer" wordt.
Daarvoor dient u wel af te zien van technische ondersteuning door Microsoft en uw leverancier en mag u het besturingssysteem in combinatie met slechts één pc gebruiken.

Hoewel het licentiebeleid al sinds 2005 van kracht is, blijkt dit bij veel gebruikers en verkopers onbekend. Het resultaat is dat de goedkope oem-licenties in de praktijk alleen bij nieuwe pc's worden verstrekt. Geïnteresseerden die zelf Vista willen installeren krijgen meestal de dure versies aangesmeerd en worden zo volkomen onnodig op kosten gejaagd.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in het artikel uit nummer 5 van Computer Idee. 

Op de site www.vistainfo.nl vindt u meer informatie over Windows Vista licenties

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten