© CIDimport

Xbox One vandaag uit in Nederland

Geplaatst: 5 september 2014 - 06:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:47

Redactie ID.nl

Microsofts Xbox One is vanaf vandaag officieel verkrijgbaar in de Nederlandse winkels. De spelcomputer lanceerde vorig jaar onder andere al op de Amerikaanse en Duitse markt.

De Xbox One is hier uitgebracht in een bundel met twee downloadbare games: de racegame Forza Motorsport 5 en de voetbalgame FIFA 15. Daar betaal je 399,99 euro voor, dezelfde prijs als een 'kale' PlayStation 4. FIFA 15 is pas vanaf 25 september te spelen, wanneer de game echt uit is.

Accessoires en games

In het pakket zit ook een draadloze controller, een headset en een proefabonnement op Xbox Live Gold. Daarmee kun je veertien dagen online gamen. Een andere bundel bezit nog de optionele Kinect-camera, deze kost 100 euro meer. De camera is nodig wanneer je de spelcomputer wilt aansturen met je stem of met gebaren. Op dit moment is de camera nog niet los te koop.

De games die je er bij kunt kopen zijn over het algemeen al een tijdje uit in de rest van de wereld, dan wel op de pc of de PlayStation 4. Zo is er de zombiegame Dead Rising 3, de vechtgame Killer Instinct en de shooter Titanfall. Ook Assassin's Creed IV: Black Flag, Call of Duty: Ghosts en de Tomb Raider: Definitive Edition zijn nu te koop als Xbox One-versie.

Het is slechts een greep uit een gevarieerd aanbod, bestaande uit tientallen titels. Een volledig overzicht vind je op Gamer.nl en InsideGamer. Onze gamecollega's konden al met de Xbox One aan de slag en raden de spelcomputer aan, ondanks bedenkingen rond het lange uitstel.

Concurrentie met Sony

Microsoft gaat met de Xbox One nu ook in Nederland de concurrentie aan met de PlayStation 4 van Sony, die hier al sinds vorig jaar te koop is. Sony heeft inmiddels een flinke voorsprong geboekt: wereldwijd zijn er meer dan tien miljoen PlayStation 4-consoles verkocht, waar er naar schatting zo'n vijf miljoen Xbox One's over de toonbank zijn gegaan.

Overigens verkochten sommige Nederlandse winkels de Xbox One al langer. Het ging dan om geïmporteerde spelcomputers uit Duitsland. Voor gamers die niet konden wachten, was er altijd al de mogelijkheid even de grens over te steken en er zelf eentje mee terug te nemen naar Nederland. 

Uitstel

Microsoft lanceerde de Xbox One oorspronkelijk in november van 2013, maar lang niet overal. Als reden voor het uitstel werd destijds gegeven dat er meer tijd nodig was om de Kinect-camera Nederlandse stemcommando's te laten begrijpen. Daar worden nu vraagtekens bij gezet, omdat die functionaliteit er nu nog steeds niet in zit. De menu's van de Xbox One zijn wel in te stellen op de Nederlandse taal.

Daarnaast is de Xbox One niet meer de spelcomputer die Microsoft oorspronkelijk aankondigde. Het bedrijf kreeg veel boze gamers over zich heen, mede omdat Microsoft ze wilde verplichten de console altijd online te hebben en ze eens in de 24 uur te laten inchecken. Onder andere oud-Xbox topman Don Mattrick stapte op na alle heisa, waarover je meer leest bij Power Unlimited

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten