Zelfs smartphone-reset stopt dit Android-virus niet 2019-10-30T15:47:46

Review: Fairphone 3

Bereikbaar maar niet afgeleid met Mudita Pure-telefoon

Zelfs smartphone-reset stopt dit Android-virus niet

Zelfs smartphone-reset stopt dit Android-virus niet

Beveiligingsonderzoekers van Symantec zijn bijzonder hardnekkige Android-malware op het spoor gekomen, die zelfs niet verdwijnt nadat een besmet toestel is gereset. Hoe dat kan? Men staat nog voor een mysterie.

Het virus in kwestie draagt de naam xHelper en is op te lopen wanneer apps buiten de Play Store om worden geïnstalleerd. Sideloaden, is de term die daar ook wel voor wordt gebruikt. Doe je dit nooit, dan hoef je dus ook niet ongerust te zijn.

Toch heeft de malware inmiddels al 45.000 toestellen besmet, aldus Symantec. En wie xHelper eenmaal op zijn telefoon heeft staan, komt daar niet zo gemakkelijk meer vanaf. Zelfs na het terugzetten van de fabrieksinstellingen blijft de malware actief.

Hardnekkig

De onderzoekers zijn er nog niet over uit hoe het virus zo hardnekkig kan zijn. Normaal gesproken zou zo'n reset afdoende moeten zijn. Vervelend om je toestel weer opnieuw te moeten instellen, maar je bent dan wel van de infectie af. Niet in dit geval.

Wie xHelper probeert handmatig te verwijderen, komt er achter dat het virus zichzelf automatisch opnieuw in het systeem nestelt. Slachtoffers ervan krijgen onder andere te maken met constante reclameboodschappen op hun toestel in de vorm van pop-ups. 

Overigens werd de malware eerder al gespot door Malwarebytes. Daardoor is bekend dat xHelper al minstens sinds afgelopen mei actief is. Gebruik je externe sites voor het downloaden van Android-apps? Let de komende tijd dan extra goed op.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord