Zijn anti-muggen-apps de vervangers van DEET?

© CIDimport

Zijn anti-muggen-apps de vervangers van DEET?

Geplaatst: 6 juni 2014 - 06:40

Aangepast: 20 september 2022 - 07:34

Redactie ID.nl

We hebben een zachte winter gehad, en dat betekent dat we deze zomer een stortvloed aan vervelende insecten als muggen en wespen krijgen. Ook hier geldt: <a href="http://appft.com/" target="_blank">there's an app for that</a>. De winkels van Android en iPhone staan vol met apps die zogenaamd moeten helpen om dat ongedierte te verjagen. Zijn we eindelijk van de vervelende smeerseltjes en oma's huis-tuin-en-keukenmiddeltjes af om het ongedierte buiten de deur te houden, of worden we voor de gek gehouden door de app-ontwikkelaars?

Zijn anti-muggen-apps de vervangers van DEET?

De app stores bieden er genoeg van aan. Kijk maar eens naar deze, deze, deze, deze, of deze. Of kijk gewoon eens wat er gebeurt als je 'anti mosquito' intikt in iTunes. Tientallen, zo niet honderden apps claimen muggen buiten de deur te houden, veelal met een hoge pieptoon die voor mensen niet hoorbaar is. Daardoor kun je je smartphone lekker laten piepen naast je bed zonder dat de gevleugelde rotzakken je uit je slaap houden.

Onbetrouwbare reviews

Een snelle blik op de reviews van de apps wekt echter wantrouwen. De beoordelingen verschillen van óf waanzinnig positief tot slechts één ster met de opmerking dat de gebruiker alsnog lekgestoken is. Het publiek lijkt dus geen betrouwbare graadmeter.

Science!

Hoog tijd om het antwoord bij de wetenschap te zoeken. En wat blijkt? Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken die het fenomeen van de muggen-apps hebben bestudeerd. Alle onderzoeken zeggen hetzelfde: de muggen-apps maken geen verschil. Sommige van die onderzoeken kijken alleen naar de correlatie tussen hoe lang de apps aan staan en hoeveel muggen er dan in de buurt komen, andere onderzoeken hebben het directe effect op de muggen minutieus onderzocht. Ze concluderen unaniem hetzelfde: de anti-muggen-apps hebben geen enkel effect op ongedierte.

Werking

Op de vraag hóe die apps precies werken, verschillen de antwoorden. Aan de ene kant lijken veel mensen te denken dat het hoge geluid de muggen afschrikt. Dat is af te lezen aan de beschrijvingen van de apps en de reacties eronder, waarin steevast staat te lezen dat de muggen worden weggedreven door de hoge frequentie.

Een andere reden zou zijn dat de apps het geluid nabootsen van een libelle, de natuurlijke vijand van de mug. Ook wordt gezegd dat de apps het geluid maken van een muggenmannetje die net seks heeft gehad, waardoor de vrouwtjesmug (die steken altijd) niet in de buurt meer willen komen van de mannetjesmug.

De muggen-expert

Hoe komt het dan dat er zoveel apps in de App Stores te vinden zijn tegen muggen? En waarom zeggen zoveel mensen dan toch dat ze wél werken? Er is maar één man in Nederland die geschikt is om die vraag te beantwoorden: muggenkenner Bart Knols. Knols is 'medisch entomoloog', verbonden aan het Wageningse onderzoeksbedrijf In2care, maar hij noemt zichzelf ook 'muggenexpert'. Hij weet alles over muggen en weet ook dat de zogenaamde anti-muggen-apps grote onzin zijn. "Het liefst zou ik ze gisteren nog verbieden!" zegt hij geïrriteerd. Hij is niet boos omdat hij slecht slaapt door alle muggen waar hij mee werkt, maar door de vele misverstanden over muggen-apps en de ontwikkelaars die daarop kapitaliseren.

'Valse schijn van bescherming'

De apps bieden volgens Knols een 'valse schijn van bescherming.' Ze doen niets, en hij heeft het wetenschappelijk onderzoek om het te bewijzen. Niet alleen zijn de apps vooral bedoeld om nietsvermoedende consumenten te misleiden, maar Knols vindt het zelfs gevaarlijk dat dit soort apps nog bestaan. Volgens hem zijn er mensen die naar malariagebieden vliegen en de anti-muggen-apps gebruiken als afweermiddel.

Goudmijn

Het is niet moeilijk te bedenken waarom er desondanks toch zo veel apps tegen muggen in de App Store staan. De apps die geen 80 cent kosten zitten stampvol met advertenties, en met soms wel duizenden downloads is dat een flinke melkkoe voor ontwikkelaars.

Helaas zullen we voorlopig nog moeten blijven aanmodderen met geurkaarsen en spuitbussen. Geef je geld dus liever daaraan uit dan aan 'Sonic Repellant' of 'MosquitAway'. Enne, blijf die malariapillen slikken hè!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten