Zo houdt Google schadelijke apps buiten de Play Store

© CIDimport

Zo houdt Google schadelijke apps buiten de Play Store

Geplaatst: 4 maart 2019 - 07:50

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:46

Redactie ID.nl

Voordat nieuwe Android-apps beschikbaar zijn in de Play Store, worden ze door Google gescreend. Het Android Security Improvement Program bestaat vijf jaar en weerde al meer dan een miljoen potentieel gevaarlijke apps. Dit onder het mom 'voorkomen is beter dan genezen'.

Google controleert apps op verschillende soorten kwetsbaarheden. Misschien maakt de app in kwestie gebruik van een onveilig certificaat of bestaat er een mogelijkheid dat persoonlijke gegevens worden onderschept. Ontwikkelaars doen dat lang niet altijd met kwade opzet. Daarom stuurt Google een rapport terug met de vastgestelde problemen. 

Vorig jaar grepen 30.000 app-bouwers die kans aan om hun apps te verbeteren. 75.000 apps die anders een veiligheidsrisico zouden vormen, zijn hierdoor nooit te downloaden geweest. Overigens is dit ook een van de redenen waarom vaak wordt gewaarschuwd voor het downloaden van apps buiten de Play Store om. Deze apps zijn niet gecontroleerd op lekken.

Antivirus

Eerder dit jaar raadde de Consumentenbond nog aan om een antivirus-app op je smartphone te installeren. Want soms wil er nog wel eens een malafide app doorheen glippen. Bij onze collega's van Computer!Totaal lees je of dit een goed idee is

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten