De donkere kant van Bitcoin 2018-10-10T16:35:36

Tablacus Explorer

Xtorm presenteert draadloze laders

De donkere kant van Bitcoin

De donkere kant van Bitcoin

Aan Bitcoin en andere cryptovaluta hangt vaak een negatieve lading. Maar waarom eigenlijk? En is dat terecht?

  Lees hier wat dit betekent.

Er wordt met argusogen naar cryptovaluta als Bitcoin gekeken. De koersen zijn veranderlijk, waardoor beleggingen risicovoller zijn. Bovendien kunnen transacties anoniem plaatsvinden, wat witwassen en criminaliteit mogelijk maakt. Bijvoorbeeld in het geval van een besmetting van ransomware: een slachtoffer wordt er vrijwel altijd toe gedwongen het losgeld voor de gegijzelde systeem of bestanden in Bitcoin over te maken.

Mining malware

Vanwege de technologie achter cryptovaluta, blockchain, hebben transacties veel rekenkracht nodig. Je hebt misschien al gemerkt dat high-end videokaarten haast niet te betalen zijn. De rekenkracht van videokaarten is ideaal voor het verwerken van het Bitcoin-verkeer, wat weer beloond wordt met cryptovaluta. Kort door de bocht genomen wordt dit ook wel ‘minen’ genoemd.

Waar geld verdiend kan worden is criminaliteit en zo leidt ‘minen’ tot een nieuwe vorm van malware: Cryptominingmalware. Hierbij wordt de rekenkracht van een besmet systeem gebruikt voor het minen van cryptovaluta. Ten gunste van de crimineel natuurlijk. Je zal deze vorm van malware vooral opmerken omdat je systeem traag wordt en constant hard aan het werk is. Tegen deze nieuwe vorm van malware wapen je jezelf op de klassieke manier: installeer een beveiligingsprogramma op je pc. Bitdefenders beveiliging is bijvoorbeeld in staat cryptominingmalware te vinden en verwijderen.

Niet alleen wordt deze truc toegepast op malware. Er zijn ook sites die scripts draaien, zodat het systeem van de site-bezoeker gebruikt wordt voor het minen van cryptovaluta voor de site-beheerder. Wanneer je de site verlaat, wordt je systeem ook niet meer ingezet. Het kan een welkome inkomstenbron zijn voor site-beheerders, aangezien veel advertenties als opdringerig gezien worden en geblokkeerd worden. Je beveiligingsprogramma zal waarschuwen tegen dit soort miningscripts voordat je de site bezoekt. Ironisch genoeg kan een adblocker ook worden gebruikt dit soort scripts te stoppen.

Nieuw

Omdat Bitcoin en z’n alternatieven (altcoins genaamd) een nieuwe vorm van valuta is, brengt het ook nieuwe ontwikkelingen met zich mee. Sommige daarvan zijn negatief, maar net als met gewoon geld kan ook virtueel geld ingezet worden voor schimmige zaken. Laat je daardoor niet afschrikken. Het is nu nog een Wilde Westen van fluctuerende koersen en vele altcoins. In een wereld waarin cash-geld uitgefaseerd wordt, zou de decentrale betaalvorm van cryptovaluta wel een grote rol kunnen gaan spelen.

Meer online veiligheid? Bezoek de pagina van onze partner Bitdefender met o.a. quizzen, gratis checklist en nog meer artikelen!
Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord