De nieuwste Synologynas’en onder de loep

© CIDimport

De nieuwste Synologynas’en onder de loep

Geplaatst: 24 januari 2019 - 09:52

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:53

Redactie ID.nl

Synology-nas’en variëren van eenvoudige instapmodellen met één harde schijf tot uitgebreide varianten voor fanatieke hobbyisten en professionals. We lieten de nieuwste nas-modellen en de nieuwe MR2200ac-router testen door het Techpanel en dit is de uitslag.

De nieuwste Synologynas’en onder de loep-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

De compacte DS918+
Of je nu een film- of muziekfanaat of ondernemer bent, je wilt altijd snel toegang krijgen tot al je bestanden en over voldoende opslagcapaciteit beschikken. Tester Maarten de Vries is systeembeheerder en medialiefhebber. Hij ging een paar weken aan de slag met de nieuwe Synology DS918+. “Er wordt aangeraden om eerst één disk te plaatsen. Dat gaat zeer makkelijk. De plastic hdd-bracket is eenvoudig uit de nas te schuiven en met het wegnemen van twee strips is de harde schijf in de houder te schuiven. Steek de strips weer terug en de schijf zit vast in de bracket. Deze schuift vervolgens weer gemakkelijk op zijn plaats. De DS918+ is veel stiller dan de andere nas’en die ik heb. Zeker liefhebbers van (ultra) hd-bestanden kunnen met deze nas hun hart ophalen. Dankzij de vier hdd-slots en de ondersteuning van twee ssd’s van het type M.2 NVMe is er voldoende ruimte voor de bovengemiddelde verzameling. Mocht dit toch te weinig blijken, dan kan een DX- 517 worden bijgeplaatst, wat vijf extra hdd-slots oplevert. De DS981+ kan maximaal twee kanalen met H.265-/H.264-video’s in 4K tegelijkertijd transcoderen, en is daardoor ideaal voor de uhd-liefhebber. Mocht je buitenshuis verder willen kijken, dan kan dat natuurlijk ook. Een app die ik kan aanbevelen is Synology Drive. Hiermee kun je op een makkelijke manier al je devices synchroniseren via de nas. Zo kun je altijd beschikken over de laatste versie van je bestanden. Een document dat mijn zoon net had opgeslagen, kon ik in de trein nalezen en verbeteren. Synology Drive maakt van je nas een veilige, versleutelde opslag voor alle zakelijke documenten die je liever niet in de cloud zet.” De DS918+ is met zijn quadcore-processor (1,5 Ghz / 2,3 GHz piek) snel, zeker als de 4GB extra ram is geplaatst. De snelheid van 225 MB/sec heb ik niet gehaald, maar in mijn testopstelling had ik ook geen M.3- ssd’s geplaatst. Ik haalde 180 Mb/sec. Ruim voldoende om een 4K-film te kijken op tv en tegelijkertijd een back-up te maken van de computer boven, en de foto’s van mijn telefoon te uploaden naar Photo-station op de nas.”

 

 

De nieuwste Synologynas’en onder de loep-15765443

© CIDimport

De uitgebreide DS1618+
De andere testers waren eveneens te spreken over de eenvoudige plaatsing van de schijven in de nas en de snelle installatiemethode. Sander Lambrechts ging bijvoorbeeld aan de slag met een uitgebreider nas-model van Synology, de DS1618+. Deze biedt ruimte voor maar liefst zes schijven. Wanneer je hem hebt aangezet kun je via je browser de nas instellen en besturen. Superfijn, en ook erg overzichtelijk. Er zijn heel veel pakketten die je kunt installeren om zo bijvoorbeeld een mediaserver te maken of om een back-upserver te maken. Wat heel handig is, is dat je je eigen cloud kunt beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld OneDrive of Dropbox vervangen door je nas, of maandelijks een back-up van je telefoon maken. Als je geïnteresseerd bent in de snelheid van de nas, dan kan ik daar een makkelijk antwoord opgeven: hij is snel genoeg voor de thuisgebruiker, maar ook voor bedrijven met redelijk zware toepassingen. Ik raad de DS1618+ aan voor wie een nas wil met voldoende opslagcapaciteit en voor wie redelijk zware en/of meerdere toepassingen gaat gebruiken. Zijn de zes slots vol, dan kun je deze altijd nog uitbreiden via de twee eSATA-aansluitingen op de achterkant. Ik zou hem niet aanraden voor als je alleen maar eenvoudige toepassingen wilt uitvoeren die niet veel rekenkracht of opslag nodig hebben. Ook zou ik hem niet plaatsen in je slaapkamer of ergens anders waar het rustig moet zijn, want de nas is niet luidruchtig, maar ook niet stil.”

De nieuwste Synologynas’en onder de loep-15765445

© CIDimport

DS218play: de nas voor fotografen
Voor professionele fotografen ontwikkelde Synology de DS-218play. Fotograaf John Boerdam ging ermee aan de slag en is zeer te spreken over de mogelijkheden die deze nas biedt. “Fotografen hebben behoefte aan een gecodeerde en veilige opslag die overal te bereiken is. Je wilt altijd bij je bestanden kunnen en geen externe harde schijven meenemen om je bestanden veilig te stellen en te back-uppen. DSM, het besturingssysteem van Synology, ziet er overzichtelijk uit en spreekt voor zich. De mogelijkheden zijn vrij uitgebreid, maar voor een gebruiker die zichzelf niet als computerexpert betitelt, is deze nas vrij eenvoudig te begrijpen. Voor de meer gevorderde gebruiker zijn er veel verschillende instel- en aanpassingsmogelijkheden. Zodra je de bestanden hebt geupload, zijn ze via diverse apps te benaderen, bijvoorbeeld via je telefoon of tablet. De benodigde apps zijn DS Audio, DS Video en DS Photo. Op deze manier heb je als fotograaf altijd je portofolio bij de hand. Ook zijn er mogelijkheden om stroomschema’s te maken voor je nas en zelfs de ledverlichting van het apparaat is instelbaar. Tot slot is de nas stil in gebruik. Mijn conclusie: al met al is dit een goede nas voor iedere fotograaf.”

De nieuwste Synologynas’en onder de loep-15765448

© CIDimport

MR2200ac: de razendsnelle router 
Niet alleen de nieuwste Synology-nas werd aan een test onderworpen. Ook de MR2200ac, de eerste meshrouter van Synology, werd uitvoerig getest. Deze draait op Synology Router Manager 1.2; software die onder andere de toegang van individuele gebruikers regelt en waarmee je blacklists en whitelists van websites kunt bijhouden. Synology hoopt met de MR2200ac het probleem van slechte wifi op te lossen. De router zorgt voor een schaalbare internetdekking: hoe meer netwerkrouters, hoe groter het bereik van de centrale router. Tester Gerard Walles ging aan de slag met de MR2200ac en concludeert dat het instellen van de router van een leien dakje gaat. “Dankzij de Quick Setup Guide kun je snel van start. De enige moeilijke vraag gaat over Quick Connect. Voor nieuwe Synologygebruikers is dit een onbekende term, maar je kunt de vraag ook eerst overslaan en de functie later alsnog instellen. Je kunt de installatie zelfs uitvoeren vanuit de DS Router-app op je iOS- of Androidtelefoon; helemaal top. De functies die de app aanbiedt zorgen ervoor dat je je router dagelijks, waar je ook maar bent, vanuit je handpalm kunt bedienen. Omdat ik van geavanceerd houd en al redelijk veel ervaring met Synology heb, zoek ik de browser-ingang op. Je krijgt dan een Synology-desktop voorgeschoteld en dat is voor Synology-nas-gebruikers als thuiskomen. De MR2200ac is een router die via de wizard meteen doet wat hij moet doen. Ook professionele functies, zoals VPN Plus, Safe Access, koppelen aan LDAP en AD-omgevingen, zijn te bedienen door niet-professionals. Heel plezierig zijn de vele opties die worden meegeleverd. Veel routers die ik heb gezien kunnen van alles een beetje, maar deze router kan het bijna allemaal. Wel heb ik nog twee wensen: het zou fijn zijn als ik de MAC-adressen namen kon geven om snel te zien wie wie is in het netwerk en een mogelijkheid om de router op te hangen zou ik ook op prijs stellen.”

De nieuwste Synologynas’en onder de loep-15765450

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten