Epson EcoTank ET-2550 in de praktijk 2016-01-12T13:37:44

Gameshops houden winter-uitverkoop

Gps-tracker voor auto en fiets werkt 10 jaar zonder accu

Epson EcoTank ET-2550 in de praktijk

Epson EcoTank ET-2550 in de praktijk

Vaak moet de inkt van je thuisprinter na een aantal maanden alweer vervangen worden. Precies op het moment wanneer je een belangrijk document af moet drukken, is de cartridge leeg. De afdrukkosten zijn een grote kostenpost. Epson heeft hier met de EcoTank serie iets op bedacht: bij aanschaf krijg je voor twee jaar genoeg inkt mee. In dit artikel lees je onze bevindingen over de EcoTank ET-2550.

  Dit is een partnerproductie. Lees hier wat dit betekent.

 

Goedkopere printers worden vaak aangeschaft volgens het scheermesjesmodel. De initiële aankoop kost weinig, maar voor de verbruiksartikelen betaal je fors waardoor de kosten per afdruk alsnog vrij hoog zijn. Bij de EcoTank ET-2550 draait Epson dit om. De aanschafprijs van 299 euro is vergeleken met instapprinters fors, maar daar staat tegenover dat je er direct veel inkt bij krijgt en dat extra inkt ook goedkoop is. Volgens Epson kan het gemiddelde huishouden twee jaar printen met de meegeleverde inkt waarna er voor veertig euro weer twee jaar inkt kan worden bijgekocht. Interessant dus als je veel afdrukt voor bijvoorbeeld een thuiskantoor of schoolgaande kinderen. Lees ook: 6 tips om zuiniger te printen


Instapmodel
Een interessant concept wat ons betreft. Qua behuizing en mogelijkheden lijkt hij op printers als de Epson's Expression Home XP-322 , een printer die je voor 70 euro in huis hebt. De meegeleverde EcoTank-inktset verkoopt Epson los voor 40 euro. Je betaalt dus bij aanschaf wel wat om in te stappen in het EcoTank-concept. Met de ET-2550 kun je printen, scannen en kopiëren. Dankzij wifi kun je de ET-2550 ook gebruiken als netwerkprinter waarbij er ondersteuning is voor Wi-Fi Direct. Tot slot kun je ook direct printen vanaf een SD-kaart.

De printer heeft zoals je van een instapmodel zou verwachten een piepklein 1,44inch-kleurenschermpje. De interface bedien je met knoppen op het bedieningspaneel dat je handmatig moet uitklappen. Toch is dat niet erg, doorgaans geef je een afdrukopdracht op je pc.
In plaats van een horizontale invoer aan de onderkant, steek je het papier rechtop omhoog in de printer waarbij je maximaal honderd vellen kunt laden. Ook de ingebouwde scanner voldoet aan wat we van een instapmachine verwachten: het is een simpel exemplaar zonder sheetfeeder die wel prima scans maakt. De deksel kan na het dichtklappen nog netjes een stukje omhoog zodat je ook een tijdschrift kunt scannen.

Inktflesjes
Bij de vorige variant van de EcoTank was het inktreservoir duidelijk aan een bestaande printer vastgemaakt. Bij de nieuwe lijn EcoTank-printers is dat een stuk fraaier opgelost en is het inktreservoir een naadloos onderdeel van de behuizing. Je krijgt bij de printer de inkt meegeleverd in vier flesjes van 70 ml. Om de printer in gebruik te nemen moet je de vier flesjes voorbereiden door een dopje af te breken en een folie te verwijderen. Vervolgens open je vier vulopeningen en giet je de inhoud van de flesjes in de juiste vulopening. Het klusje is goed te doen, al kan daarna wel wat inkt op je handen zitten. Na het vullen zie je op de zijkant via een raampje dat de inktreservoirs vol zijn. Vervolgens moet je de printer aanzetten waarna het twintig minuten duurt om de inkt door de rest van het systeem te pompen.


Ook is het mogelijk om het geschatte inktniveau van de printer controleren. Je ziet op de printer regelmatig de waarschuwing voorbij komen dat je het inktniveau in de gaten moet houden wanneer de inkt bijna op is. Epson's afdruksysteem met een vaste printkop kan beschadigen als het systeem droogloopt en het is dus extra belangrijk om altijd inkt in het systeem te hebben. Hou de raampjes dus goed in de gaten om te weten of je moet bijvullen.

Kosten besparen
Epson's EcoTank-concept draait voornamelijk om lage afdrukkosten en in dat opzicht stelt Epson niet teleur. De flesjes inkt hebben een inhoud van 70 ml waarbij je met de zwarte inkt 4000 afdrukken kunt maken terwijl de kleureninkt genoeg zou moeten zijn voor 6500 afdrukken.

Verschillende kwaliteitsniveaus
Je hebt bij het afdrukken de keuze tussen verschillende kwaliteitsniveaus. In de beste kwaliteit kun je printen met drie pagina's per minuut waarbij het eerste printje na vijftien seconden uit de printer rolt. Op de standaardkwaliteit gaat het een stuk vlotter en kun je negen pagina's per minuut halen. Foto's zien er op de beste kwaliteit heel acceptabel uit, maar een fotoprinter is de ET-2550 in principe niet. Al met al is het een goede printer voor doorsnee documenten. Afdrukken op mobiel kan met de app ‘Epson iPrint’ die beschikbaar is voor iOS en Android, maar ook Apples AirPrint en Google Cloud Print worden ondersteund.

Conclusie
Dat de Epson met de EcoTank een uniek product biedt, is geen twijfel over. Maak je in twee jaar echt meer dan 4000 afdrukken, dan is aanschaf interessant. Je hebt dan een printer waarmee je na aanschaf direct al lage afdrukkosten hebt. Ben je toe aan je tweede set inkt, dan ga je echt besparen en kost een afdruk vrijwel niets meer. Je betaalt dus wel wat om in te stappen in het concept. Druk je weinig af, dan is het verhaal wat ons betreft iets minder interessant. Je bent dan direct bij aanschaf veel geld kwijt. Qua afdrukkwaliteit is de EcoTank ET-2550 prima voor een doorsnee printje. Kortom een printer voor dagelijks gebruik die bijvoorbeeld van pas komt voor een klein thuiskantoor of schoolgaande kinderen die veel moeten afdrukken.

 

Ben jij benieuwd geworden naar deze printer en zijn mogelijkheden? Kijk dan op onze website.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord