Je eigen app laten ontwikkelen

© CIDimport

Je eigen app laten ontwikkelen

Geplaatst: 16 december 2021 - 07:00

Aangepast: 29 augustus 2022 - 14:47

Redactie ID.nl

Heb je wel eens overwogen om je eigen app te laten ontwikkelen? Uiteraard begint het met een goed idee, maar het succes wordt ook bepaald door het team dat de app uiteindelijk ontwikkelt. Wat komt er eigenlijk kijken bij het maken van een succesvolle app? Nieuwsgierig als we zijn, duiken we erin!

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met IT Synergy.

Apps: we kunnen niet meer zonder. Of het nu is om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, onze sociale media bij te houden, in contact te blijven met familie en vrienden of  om bankzaken in orde te maken: voor nagenoeg elke toepassing heb je inmiddels de keuze uit een flinke collectie apps. Toch is de eindstreep wat betreft goede ideeën gelukkig nog niet in zicht. Dagelijks verschijnen nieuwe, innovatieve apps.

Ervaring en vaardigheden

Maar wat is er nou nodig voor een goede app? Los van het idee, is het belangrijk dat de app wordt ontwikkeld door developers met de juiste ervaring en vaardigheden. Apps zijn er in verschillende soorten en maten. Zo bestaan er apps met één specifieke functie, maar zijn er ook apps die meerdere opties in huis hebben en gebruikmaken van extra uitgebreide functionaliteit, zoals het laten animeren van schermelementen. Ook niet onbelangrijk is voor welk platform de app moet werken. De meeste nieuwe apps komen in de praktijk beschikbaar voor Android en/of iOS. Het gaat dan vaak om een ‘native app’. Dergelijke apps zijn ontwikkeld voor het specifieke platform. Die aanpak biedt een paar belangrijke voordelen. Allereerst maakt een native app optimaal gebruik van alle voorzieningen die het platform, zoals Android of iOS, biedt. Ook worden de prestaties geoptimaliseerd voor het betreffende platform, zodat je zeker weet dat de app zonder vertraging functioneert.

Je eigen app laten ontwikkelen-14183389

© CIDimport


Efficient ontwikkelen

Tijd voor een praktijkvoorbeeld. Stel dat je een app wilt laten ontwikkelen waarmee collega’s in een bedrijf efficiënter kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan eenvoudig met elkaar in contact kunnen komen en werkbestanden op een veilige manier met elkaar kunnen delen en hieraan kunnen samenwerken. Het begint in de praktijk met een goed gesprek met de ontwikkelaars. Hierin worden de eisen in kaart gebracht en kan het ontwikkelteam op basis van eerdere ervaringen waardevol advies geven. Zo weet je zeker dat de app uiteindelijk doet wat jij verwacht en voorkom je teleurstelling. Een partij die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van mobiele apps, is IT Synergy. Naast het in kaart brengen van de wensen, maakt IT Synergy gebruik van feedbacksessies tijdens het ontwikkeltraject. Die strategie werkt in de praktijk erg prettig, omdat je zo de regie en controle houdt over het app design. Je kunt tijdig bijsturen, zodat het ontwikkeltraject van de app efficiënt verloopt. Handig!
 

Zorgvuldig afgestemde stappen
De ontwikkeling van een app bestaat uit een aantal overzichtelijke stappen. Hieronder vind je ze op een rij:

  • Strategie: In deze fase bekijk je samen met de developers hoe je het idee voor de app het beste tot leven kunt brengen. Je bespreekt de voorwaarden, mogelijkheden en doet nog een kritische controle op de haalbaarheid. Alles in orde? Door naar de volgende stap!

  • Design: In deze fase wordt een begin gemaakt met het eigenlijke ontwerp van de app. Hoe komt de app eruit te zien? Wat werkt wel, wat werkt niet? Het thema ‘usability’ speelt in deze fase ook een belangrijke rol: ervoor zorgen dat de app intuïtief en prettig werkt. Ofwel: zorgen dat gebruikers graag met de app aan de slag gaan.

  • Ontwikkelen: De ontwikkelaars gaan aan de slag met de code. Daarvoor worden verschillende technieken ingezet, zoals de programeertaal Javascript. Voor de front-end van de app wordt het framework React/React Native gebruikt en voor de back-end het framework Symfony. De app krijgt nu écht vorm.

  • Testen: Zonder goede testfase, geen goede app. Op basis van gebruiksscenario’s wordt de app kritisch tegen het licht gehouden. Werkt alles naar behoren? Vertoont de app geen vreemd gedrag? Bij een positieve uitslag is de app klaar om met de buitenwereld te worden gedeeld.

  • Onderhouden: Degelijk onderhoud van de app zorgt ervoor dat je er lang plezier van hebt. Toevoegen van nieuwe functies, verhelpen van bugs, aanpassen aan veranderde eisen: alles komt aan bod in de onderhoudsfase, en zo hoort het.

Het begint met een gesprek
Het vertalen van een goed idee naar een succesvolle app is een overzichtelijk proces, zolang je rekening houdt met de verschillende stappen én je je goed laat voorlichten door mensen met de juiste expertise en ervaring. Het begint dan ook altijd met een goed gesprek. Wil je meer weten of direct een afspraak inplannen? Werp dan eens een blik op de website van IT Synergy.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten