Veilig online shoppen 2019-12-20T15:55:27

Tekenen met Sumopaint: basics

Win een Tile Essentials-pakket met o.a. twee Tile Stickers

Veilig online shoppen

Veilig online shoppen

Rond de feestdagen kruipt iedereen achter zijn computer om de leukste cadeaus voor vrienden en familie te kopen. De knallende kortingsacties vliegen je om de oren, tijdens Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerst. Maar hoe zorg je dat een avondje mooie online deals scoren niet eindigt in een grote kater?


  Lees hier wat dit betekent.

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Bij veel webshops dien je bij je eerste bestelling een account aan te maken en een wachtwoord te kiezen. Gebruik een sterk wachtwoord (minstens 12 tekens lang en geen bestaand woord), zodat niemand anders door je wachtwoord te raden in jouw naam zaken kan bestellen bij de webshop. Gebruik ook voor elke webshop een ander wachtwoord. Als dan toch ooit je wachtwoord door een inbraak bij één webshop in de handen van criminelen valt, dan kunnen ze tenminste maar in één van je accounts inbreken. Wellicht vind je het lastig om meerdere sterke wachtwoorden te onthouden. Sla dan al je wachtwoorden in een wachtwoordkluis op (zoals de Portefeuille van Bitdefender) en beveilig die met één heel sterk wachtwoord.

Bestel niet mobiel

Op het kleine schermpje van een smartphone en zelfs op het al iets grotere scherm van een tablet mis je soms cruciale informatie waardoor je de misleiding van een onbetrouwbare webshop niet altijd opmerkt. Blader dus gerust op je smartphone door de producten in de webshop, maar doe de bestelling op je pc. Op het grotere scherm zie je immers duidelijker of je je wel op de juiste website bevindt, waardoor je minder kans loopt om in de val te lopen.

 

 

Gebruik een veilige verbinding

Controleer altijd of het webadres van de webshop begint met https in plaats van http, of dat je webbrowser een slotje of sleuteltje naast de adresbalk toont. Dat is het teken dat je communicatie met de website versleuteld is, zodat je niet hoeft te vrezen dat iemand je ingevulde wachtwoord of creditcardgegevens kan onderscheppen. Om dezelfde reden mag je ook nooit online winkelen over een open wifi-netwerk. Kun je dat toch niet vermijden, doe dat dan alleen met een vpn (virtual private network).

 

 

Betaal via PayPal of Creditcard

Betaal de webshop bij voorkeur via PayPal of je creditcard. Als de website frauduleus blijkt te zijn, krijg je je geld op die manier immers gemakkelijker terug. Zo kun je bij PayPal rekenen op aankoopbescherming: PayPal betaalt bij problemen de volledige aankoopprijs van het artikel plus de oorspronkelijke verzendkosten die je hebt betaald terug. Dat geldt niet alleen als je het artikel niet hebt ontvangen, maar ook als je het wél ontvangen hebt, maar het afwijkt van de omschrijving. Als je via iDEAL of een overschrijving betaalt, is de kans klein dat je bij problemen je geld terugziet.

Shop in afgeschermde browser

Als malware je browser geïnfecteerd heeft, kan die alles wat je op websites intypt onderscheppen en dus ook je creditcardgegevens. Online winkelen doe je daarom beter in een afzonderlijke webbrowser, die je het liefst alleen daarvoor gebruikt. Dat kan een gewone browser zijn, maar ook een zoals Bitdefender Safepay, die een afgesloten omgeving biedt die specifiek ontworpen is om online winkelen, online bankieren en andere online transacties veilig te houden.

Beveilig je pc

Voorzichtig zijn bij het online winkelen heeft niet veel zin als je dat doet op een pc die vol malware staat of beveiligingslekken heeft omdat hij niet up-to-date is. Houd dus je besturingssysteem en software altijd up-to-date, installeer alleen de software die je daadwerkelijk nodig hebt en doe dat alleen via de officiële bronnen zoals de appwinkels van Microsoft, Apple en Google. Draai daarnaast ook een beveiligingspakket op je pc, zoals Bitdefender Antivirus Plus, Bitdefender Internet Security of Bitdefender Total Security. Op die manier bescherm je jezelf tegen malware, ransomware, phishing en andere bedreigingen op internet, waardoor een avondje online shopping niet het begin van een nachtmerrie wordt.

 

 
Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord