Welke gevaren loop je allemaal online?

© CIDimport

Welke gevaren loop je allemaal online?

Geplaatst: 25 maart 2019 - 11:21

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:40

Redactie ID.nl

Het is eigenlijk niet meer de vraag óf je ooit gehackt wordt, het is vooral de vraag wanneer. In een wereld die zo verbonden is met internet zijn persoonlijke gegevens veel geld waard en ligt cybercrime altijd op de loer. Wat zijn de grote gevaren van deze tijd, en hoe bescherm je je ertegen?

 

Welke gevaren loop je allemaal online?-15748062

© CIDimport

We hebben slecht nieuws: er is een grote kans dat je al ooit eens gehackt bent. Waarschijnlijk gaat het dan om één van de honderden online accounts die je door de jaren heen op internet hebt aangemaakt. Iedere app waar je ooit een account hebt moeten maken, ieder nieuw programmaatje waar je even snel je emailadres en wachtwoord hebt achtergelaten is een mogelijke plek waarbij je wachtwoord kan worden buitgemaakt door hackers. Die wordt, in combinatie met je gebruikersnaam of emailadres, in grote datasets op internet aangeboden.

Welke gevaren loop je allemaal online?-15754166

© CIDimport

Op internet zwerven veel van zulke datasets rond. Daar zitten veel oude gegevens in, bijvoorbeeld van grote hacks zoals die van LinkedIn uit 2012 waarbij meer dan honderd miljoen gebruikersgegevens werden gestolen. Maar het gaat ook om veel kleinere diensten, want die hebben vaak niet het geld en de middelen om de gegevens van hun gebruikers goed te beschermen.

 

Eén wachtwoord voor alles
Hackers gebruiken deze lijsten om toegang te krijgen tot andere diensten. Ze weten namelijk dat veel internetters één wachtwoord gebruiken voor meerdere diensten, omdat ze het teveel gedoe vinden om meerdere wachtwoorden te onthouden. Dat maakt het leven van hackers een stuk makkelijker.

Welke gevaren loop je allemaal online?-15754168

© CIDimport

Welke gevaren loop je allemaal online?-15754168

© CIDimport

 

Wachtwoordmanagers
De laatste jaren zijn er gelukkig steeds betere oplossingen gekomen voor het verzinnen van unieke en sterke wachtwoorden. Wachtwoordmanagers zijn daar perfect voor. Daarmee maak je automatisch voor ieder account een nieuw wachtwoord aan, dat bovendien moeilijk te raden is doordat ze lang zijn en echt willekeurig gegenereerd zijn. Bovendien zijn wachtwoordmanagers erg handig in het dagelijks gebruik, want met plugins en apps kun je zorgen dat ze je gegevens op websites automatisch invullen. Veel beveiligingssoftware heeft bovendien een wachtwoordmanager ingebouwd, zodat je niet alleen een goed beveiligde computer hebt maar ook je online accounts goed beschermt. Let wel goed op dat ook wachtwoordmanagers niet altijd even veilig zijn. Het is één centrale plek waar je je wachtwoorden opslaat, dus iemand die daar om wat voor reden dan ook toegang toe heeft kan meteen op al je accounts inbreken… Ga er dus voorzichtig mee om!

Tijdelijke emailadressen

Een andere goede tip is om niet overal je emailadres achter te laten. Als je ergens even snel een nieuw account moet aanmaken hoef je dat ook niet te doen. Je kunt dan beter tijdelijke emailadressen gebruiken. Je krijgt dan voor een beperkte tijd (bijvoorbeeld een kwartier) een uniek emailadres en een inbox. Dat is genoeg om je even aan te melden en op de bevestigingsmail te klikken. Daarna verdwijnt de inbox, terwijl je je nog steeds wel gewoon kunt aanmelden bij de desbetreffende dienst. Let wel op dat je in zo'n geval geen accountherstel kunt aanvragen, dus we raden je aan dit niet voor belangrijke accounts (sociale media, bankieren) te doen. Er zijn tientallen van zulke diensten beschikbaar. Ikbenspamvrij.nltempmail.com of dropmail.me zijn goede voorbeelden

Welke gevaren loop je allemaal online?-15754173

© CIDimport

Ben ik gepwnd?

Om erachter te komen of je überhaupt gehackt bent zijn er verschillende websites die je kunt raadplegen. HaveIBeenPwnd.com is de bekendste, en gelijk ook de beste. De website is opgericht door een Australische beveiligingsonderzoeker. Als er een nieuw datalek wordt ontdekt zet hij die emailadressen en wachtwoorden in een grote database. Op de website kun je zoeken naar je adres en precies in welke grote datalekken dat ooit naar buiten is gekomen. Bovendien kun je ook alerts instellen zodat je een waarschuwing krijgt als je mailadres ergens verschijnt. 

Welke gevaren loop je allemaal online?-15754178

© CIDimport

Nieuwe vormen van cybercrime

Datalekken zijn niet de enige reden dat hackers doen wat ze doen. Ieder jaar zijn nieuwe trends te zien in cybercrime, en die draaien vaak gewoon ordinair om geld te verdienen. Ransomware is al jaren een grote dreiging voor zowel gewone internetgebruikers als voor bedrijven. Door bestanden te versleutelen en losgeld te eisen voor het teruggeven verdienden criminelen bakken met geld. Ransomware is nog steeds een groot gevaar, maar ondertussen komen er ook nieuwe gevaren bij. Cryptomining bijvoorbeeld, waarbij de rekenkracht van computers wordt ingezet om cryptovaluta te delven, of simpelweg het stelen van persoonlijke (bank)gegevens van een computer.

Hackers maken namelijk meestal gebruik van phishing-aanvallen om ergens binnen te komen, en van zwakke en slecht beveiligde systemen om de aanvallen uit te voeren. Goede beveiliging van je systeem is daarom essentieel. Zorg dat je je software up-to-date houdt, en gebruik de juiste antimalwareprogramma's. Je doet er ook goed aan phishingmails te leren herkennen. Google heeft daarvoor een handige quiz gebouwd. Op phishingquiz.withgoogle.com kun je je kennis testen. En geen zorgen als je het fout hebt; zelfs wij trapten er soms nog in!

Welke gevaren loop je allemaal online?-15754168

© CIDimport

 

 

Schaf een beveiligingspakket aan voor op je computer of smartphone

Onze partner Bitdefender biedt verschillende beveiligingspakketten aan:

Bitdefender Antivirus Plus

Bitdefender Internet Security

Bitdefender Total Security

Het Bitdefender Antivirus Plus pakket is een zeer uitgebreide bescherming tegen malware en botnets. Deze software heeft extra’s als een wachtwoordmanager, bestandsvernietiger, anti-phising, een beschermde browser voor veilig bankieren en meer! Zo blijven je gegevens online extra goed beschermd tegen hackers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten