LG 34UM95 scherm 2014-09-17T13:31:19

Mophie PowerStation XL

Oculus kondigt verbeterde virtual reality-bril aan

LG 34UM95 scherm

Een prachtig scherm, met een fikse prijs

LG 34UM95 scherm

We zijn inmiddels aardig gewend aan breedbeeldschermen bij de pc. Alleen bij bedrijven zien we nog wel eens een 5:4-monitor staan, thuis is het 16:9 wat de klok slaat. Sinds een jaartje zijn er beeldschermen op de markt die nog breder zijn, met een 21:9 verhouding. Dat is mogelijk door een paneel dat gemaakt wordt door LG Display, onderdeel van de Koreaanse gigant LG. Dat merk heeft dan ook zelf de nodige monitoren met deze verhouding in het assortiment, waarvan de LG 34UM95 het absolute topmodel is. Dit is echt een super-de-luxe breedbeeldmonitor, die we natuurlijk graag eens nader bekeken.

UWQHD

Waar extra brede schermen normaal gesproken 2560x1080 pixels tellen, gaat de 34UM95 nog een stapje verder. LG voorzag deze fraai vormgegeven monitor van een paneel met maar liefst 3440x1440 beeldpunten. Dat mag aangeduid worden als ultra-wide quad hd, ofwel UWQHD. De beeldverhouding van 21:9 komt heel dicht in de buurt van de bioscoop-breedbeeldstandaard 2,39:1. Liefhebbers van films in dit formaat – met de beroemde spaghettiwesterns van Sergio Leone als fraai voorbeeld – zullen dan ook watertanden van dit beeldscherm. Daarbij moeten we wel vermelden dat zelfs blu-ray in dit formaat niet meer dan 1920x800 beeldpunten bevat, de rest wordt er dus bijgerekend.

Lees ook: LG presenteert eerste 4K tv's

Prachtige kleuren

LG maakt in de 34UM95 gebruik van een AH-ips-paneel van eigen makelij, dat direct is bevestigd aan de glasplaat ervoor. Dat zorgt voor een bijzonder fraai, contrastrijk beeld. Het scherm kan zeer veel kleurnuances weergeven en is dus uitermate geschikt voor bijvoorbeeld webdesign. LG positioneert het model dan ook nadrukkelijk voor de professionele gebruiker, in het bijzonder diegene die werkt met een Apple Mac Pro. Daartoe heeft het de monitor ook uitgerust met twee Thunderbolt-aansluitingen, naast de DisplayPort-ingang en twee hdmi-poorten. Via die laatste kan de volledige resolutie niet worden aangeleverd, maar wel kunt u bijvoorbeeld beeld van twee verschillende bronnen naast elkaar weergeven. LG levert handige software mee om het scherm in vakken onder te verdelen, om het beheren van vensters te vereenvoudigen. Ook levert het software mee om het scherm mee te kalibreren.

Geen docking

Om het scherm nog nuttiger te maken zijn de nodige usb-aansluitingen aanwezig, die zowel via een aparte usb-ingang als via Thunderbolt kunnen worden aangestuurd. Ook zijn luidsprekers ingebouwd. Het scherm kan qua aansluitingen de vergelijking nog niet aan met Apples eigen Thunderbolt Display, want dat biedt ook een netwerkpoort en een Magsafe-connector om een MacBook op te laden. Een echte docking-oplossing is het dus niet. Vandaar wellicht dat LG expliciet mikt op de Mac Pro-gebruiker, die die voorzieningen niet nodig heeft.

Voordeliger

Een nadeel van de grote 34UM95 is de prijs: zo’n 1000 euro dient u hiervoor neer te tellen. Dat is vergelijkbaar met de genoemde, 2560x1440 pixels tellende Thunderbolt Display van Apple. Daar krijgt u dus meer beeldpunten voor terug dan bij dat scherm, maar voor velen is het toch wat te gortig om aan een beeldscherm te spenderen. Daarom is het goed te weten dat LG ook een klein formaatje heeft in de ultrabrede lijn, namelijk de 25UM65. Deze monitor heeft een diagonaal van 25 inch (63,5 cm) en ook een fraai ips-paneel met 2560x1080 pixels. De prijs daarvan ligt zo rond de 250 euro, toch een heel stuk vriendelijke voor de portemonnee.

Conclusie

Een prachtig scherm, met een fikse prijs.

Pluspunten:

- Beeldkwaliteit

- Kleurweergave

- Thunderbolt-aansluitingen

Minpunten:

- Geen echte docking

- Prijzig

Adviesprijs: €949,–

Voor meer informatie: www.lg.com


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord