Review: Devolo Home Control 2016-01-19T08:57:18

Bewegende plaatjes (animated gifs) vinden met Google Afbeeldingen

Review: Sonos Play:5

Review: Devolo Home Control

Alles onder controle

Review: Devolo Home Control

Het aanbod van producten die het huis slimmer maken blijft maar groeien. Nu is ook Devolo in deze markt gestapt. Dit doet het met een behoorlijk uitgebreide lijn die het onder de noemer Home Control heeft uitgebracht.

Wij kregen van Devolo een grote doos opgestuurd met daarin alle onderdelen die op dit moment worden gevoerd. Dat zijn er niet weinig: een schakelbaar stopcontact (52,99 euro), deur/raam-sensor (59,99 euro), bewegingssensor (72,99 euro), rookmelder (59,99 euro), thermostaat (102,99 euro), thermostaatkraan (69,99 euro), afstandsbediening (39,99 euro) en een wandschakelaar (52,99 euro). Dit alles moet worden gecombineerd met een basisstation om te kunnen werken. Dat basisstation is het enige onderdeel dat niet los verkrijgbaar is. Daarvoor moet u een starterkit nemen, die 219 euro kost. Als u meteen veel van deze onderdelen wilt aanschaffen, kan de aanschafprijs behoorlijk oplopen. Vergeleken met de rest van de markt zijn de prijzen van de onderdelen echter niet bijzonder hoog.

Z-Wave

Home Control is een van de eerste Z-Wave-gebaseerde systemen die we hebben getest. Z-Wave strijdt samen met Zigbee om de titel ‘smart home standaard van de toekomst’. Het is een behoorlijk slimme technologie. Als er een commando gegeven wordt, bijvoorbeeld om een bepaald stopcontact in te schakelen, dan wordt er ook daadwerkelijk gecontroleerd of dat ook is gelukt. Bij systemen zoals KlikAanKlikUit is dat bijvoorbeeld niet het geval. Als een commando daar niet goed verwerkt wordt of niet aankomt, dan merkt het systeem dat niet op.

Eenvoudige installatie

Het installeren van Home Control gaat erg eenvoudig. Er wordt met filmpjes uitgelegd hoe de installatie van de verschillende producten in zijn werk gaat. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat u een account moet aanmaken op mydevolo.com om gebruik te kunnen maken van de producten. U logt hiermee in op de webinterface en in de app. Een voordeel hiervan is dat u op deze manier automatisch overal vandaan uw Home Control-producten kunt aansturen. Een nadeel is dat dit altijd via de cloud gaat en u dus afhankelijk bent van de snelheid van de servers van Devolo. Die zijn op dit moment wat ons betreft nog niet snel genoeg. 

Goede werking, maar met beperkingen

In de praktijk werken de verschillende onderdelen van Home Control uitstekend. We vragen ons wel af of alle onderdelen even zinvol zijn. Met name bij de thermostaat, thermostaatkraan en de wandschakelaar hebben we zo onze bedenkingen. Die integreren namelijk niet in de rest van het huis. De thermostaat stuurt alleen thermostaatkranen aan en de wandschakelaar alleen schakelbare stopcontacten. De thermostaat wordt daarnaast niet op een cv-ketel aangesloten, maar bestaat naast de ‘centrale thermostaat’ die u al hebt hangen. Bij de wandschakelaar (die overigens niet per se op een wand geplaatst hoeft te worden) kunnen alleen maar lampen worden aangestuurd die hun stroom via een stekker krijgen. De plafonnière in de woonkamer hoort hier bijvoorbeeld dus niet bij. 

Automatiseren

Eén van de sterkste onderdelen van het Home Control-systeem is dat meerdere apparaten tegelijkertijd aangestuurd kunnen worden en dat er regels aangemaakt kunnen worden. Zo kunt u ervoor kiezen om een bepaalde lamp automatisch aan te laten gaan op het moment dat de bewegingssensor beweging detecteert. Het aanmaken van deze regels werkt erg eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen, is de te koppelen producten naar de juiste vakjes slepen. Aangezien Z-Wave een universele standaard is of in ieder geval moet worden, kunnen producten van andere merken die hiervan gebruikmaken in de toekomst ook aan dit soort regels toegevoegd worden. Een koppeling met de in smart home-kringen populaire iftt-dienst is helaas niet aanwezig.

Conclusie

Goede eerste stap van Devolo in de smart home-wereld. Het systeem werkt in het algemeen goed, maar enkele onderdelen voegen wat ons betreft niet genoeg toe om ze aan te kunnen raden.

Pluspunten:

Eenvoudige installatie, betrouwbare Z-Wave-standaard, foutloze werking, regels aanmaken

Minpunten:

Thermostaat(-kraan) en wandschakelaar voegen weinig toe, software af en toe langzaam

Adviesprijs: € 219,– (Starterkit, bestaande uit basiscentrale, deur/raam-sensor en schakelbaar stopcontact)

Voor meer informatie: www.devolo.nl

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord