Review: Iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1 2016-05-04T08:23:22

Vr-bril van Budweiser is ook bierblikhouder

Wederom boete voor Nederlandse torrent-uploader

Review: Iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1

Verbreed uw blik

Review: Iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1

Hebt u gewoon veel werkruimte nodig? Dan is een zogenaamde ultrawide quad-hd-monitor een interessant alternatief voor werken met meerdere beeldschermen. Deze monitoren bieden 3440x1440 beeldpunten op een diagonaal van 86 centimeter (34 inch). Doorgaans zijn ze flink aan de prijs, maar bij de iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1 valt dat nog enigszins mee. Waar veel concurrenten de 1.000 euro benaderen, kost dit model 'slechts' zo'n 750 euro.

2,5 keer meer pixels

€ 750 is een stevig bedrag, maar daarvoor krijgt u wel 2,5 keer meer pixels – en dus werkruimte – dan met een standaard full hd-beeldscherm. Hoewel het formaat groot klinkt, valt het in de praktijk nog wel mee. De extra grootte zit vooral in de breedte, qua hoogte is het vergelijkbaar met een monitor van 69 centimeter (27 inch). Op het brede ips-paneel kunt u probleemloos vier A4-documenten volledig naast elkaar weergeven, zonder te hoeven scrollen of zoomen. Ook grote spreadsheets zijn erg handig te bewerken met zo veel ruimte tot uw beschikking. Verder hebben ook toepassingen zoals beeldbewerking en cad/cam baat bij het grote werkveld. Natuurlijk is werken met meer vensters eveneens erg prettig met zo veel beeldpunten. Groot voordeel is dat er geen ruimtes tussen beelddelen zitten, zoals bij werken met meerdere schermen wel het geval is.

Voor- en nadelen

De uitvoering van iiyama (vrijwel elk merk biedt een vergelijkbaar product) is in de basis prima. Positief is dat het op een ergonomische, verstelbare voet staat, en ruimschoots voldoende aansluitingen heeft, waaronder hdmi 2.0 en displayport. Ook is een usb 3.0 hub geïntegreerd, evenals speakers. Het is ook mogelijk om beelden van diverse bronnen naast of in elkaar weer te geven.

Onze testresultaten laten een wisselend beeld zien, maar overwegend is het goed. Kleurtemperatuur, kleurechtheid en helderheid zijn prima, het contrast zou wat beter kunnen maar is nog altijd ruim voldoende. De grijsafwijking en gamma zijn een zwak punt, waardoor we dit scherm niet direct voor semi-professionele beeldbewerking zouden aanraden. Voor doorsnee gebruik zult u er weinig van merken. Het energieverbruik lijkt wat aan de hoge kant, maar voor deze klasse is het modaal – vergeleken met meerdere aparte monitoren valt het alles mee.

Conclusie

Deze relatief betaalbare superbreedbeeld monitor is een uitstekende keuze voor wie veel werkruimte nodig heeft, of gewoon altijd veel programma’s tegelijk gebruikt.

Pluspunten:
Aansluitmogelijkheden, ergonomie, kleurechtheid, responstijden.

Minpunten:
Grijswaarden en gamma, contrast.

Adviesprijs: € 749,–

Voor meer informatie: www.iiyama.com


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord