© CIDimport

Review: Intel Compute Stick

Geplaatst: 13 september 2015 - 04:30

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:49

Redactie ID.nl

Computers zijn er in allerlei vormen, van klein tot groot. Maar zó klein hebben we ze zelden gezien. De Intel Compute Stick meet 11,4 x 3,8 x 1,3 cm en dat is ongeveer zo groot als een uit de kluiten gewassen geheugenstick.

Hij verraadt zich echter doordat er geen usb-aansluiting aan de voorkant is geplaatst. Op die plek zit namelijk een hdmi-aansluiting: het type stekker waarmee hij direct met een monitor of een televisie verbonden kan worden. Vanbinnen is het een volwaardige pc met naar keuze Windows of Linux. Dat maakt het aantal gebruiksmogelijkheden heel groot. Op deze manier is een (oude) monitor eenvoudig om te bouwen tot een complete computer. Ook kan de stick gebruikt worden als htpc (home theater pc) om een televisie écht smart te maken.

Windows of Ubuntu

De Compute Stick lijkt wel een beetje op de Android-sticks die van diverse fabrikanten op de markt zijn. Het grote verschil is dat dit een volwaardige computer is. Op de versie die wij getest hebben, was Windows 8.1 met Bing (32 bit) geïnstalleerd. Dat betekent dat alle bekende software voor Windows gewoon werkt. De goedkopere variant wordt met Ubuntu geleverd.

Technisch heeft deze zeer kleine pc veel weg van een tablet: Alleen een scherm en accu ontbreken. Hij wordt aangedreven door een quad-core Intel Atom Z3775 processor. Dat is een zuinige, maar niet zo snelle chip. Toch is het in de praktijk een vlotte computer en dat komt vooral omdat er net als bij een tablet geen harde schijf is ingebouwd, maar flashgeheugen gebruikt wordt. Dat hij niet zo krachtig is, merkt u als u meerdere programma’s of sites aan het bekijken bent. Dan loopt het beperkte werkgeheugen vol. Dat is slechts 2 GB groot bij de versie met Windows; de goedkopere variant met Linux heeft slechts 1 GB. Ook de ingebouwde opslag houdt niet over. De versie met Windows heeft 32 GB opslag waarvan na de installatie van het besturingssysteem ongeveer 20 GB overblijft. De Linux-versie heeft slechts 8 GB aan boord. Als dat te weinig is, kunt u het uitbreiden via het micro-sd-slot. De zuinige chip houdt de stick wel stil, ook bij zware belasting. Wordt het hem echt te warm, dan is er een kleine ventilator ingebouwd. Die zou irritant kunnen zijn, maar tijdens onze zware tests ging hij geen enkele keer aan.

Aansluitingen

Veel aansluitingen heeft de Compute Stick niet: daar is simpelweg geen plaats voor. Gelukkig heeft Intel wel een volwaardige usb 2.0-aansluiting geplaatst waarmee een standaard geheugenstick of bijvoorbeeld een muis of toetsenbord aangesloten kan worden. Voor de verbindingen met de buitenwereld is er een 802.11n wifi-adapter ingebouwd; ook beschikt de stick over bluetooth 4.0. Zoals we al zeiden: de Atom-processor is heel erg zuinig. Als we de stick heel zwaar belasten, verbruikt hij slechts 7,5 Watt. Dat is niet veel, maar de meeste standaard usb-aansluitingen kunnen dat vermogen niet leveren. Sommige televisies hebben een speciale harde-schijfaansluiting die wat meer vermogen kan leveren en dan zal deze stick wellicht ook werken (hoewel dat zeker niet in alle gevallen zal lukken). Ook is de Compute Stick relatief breed, waardoor hij niet in iedere televisie of monitor past. Om die reden levert Intel nog een kabeltje mee waarmee de stick toch gekoppeld kan worden.

Conclusie

Praktische mini-pc in de vorm van een (grote) geheugenstick. Zeer geschikt als htpc of als eenvoudige internetcomputer.

Pluspunten:

Zeer klein, vlotte prestaties als u hem niet te veel belast.

Minpunten:

De ingebouwde ventilator zou kunnen irriteren.

Gemiddelde prijs: € 179,– (Windows 8.1 / 2 GB / 32 GB) / € 119,– (Ubuntu Linux / 1 GB / 8 GB)

Voor meer informatie: www.intel.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten