Review: LG EG960V 2015-10-23T15:45:54

Bedenkers Popcorn Time lanceren Butter voor legaal streamen

Review: Creative Sound Blaster Roar 2

Review: LG EG960V

Het beste van twee werelden

Review: LG EG960V

Tot voor kort moest u een keuze maken als u de best mogelijke televisie wilde: of u koos voor de hoogst mogelijke beeldscherpte en dus voor een ultra-hd lcd-televisie, of u koos voor het beste contrast en dus voor een oled-model. Tot nu toe waren er namelijk nog geen oled-televisies met ultra-hd-resolutie, maar daar is nu verandering in gekomen. LG brengt de EG960V uit, een oled-televisie met bijbehorende voordelen als perfecte zwartweergave, prachtige kleuren en uitstekende kijkhoeken, en dus ook met ultra-hd-resolutie.

De perfectie nabij

Het grote voordeel van oled boven lcd is dat zwart écht helemaal zwart is. Bij lcd-schermen is zwart vaak donkergrijs, omdat lcd-panelen er nooit helemaal in slagen al het licht van de backlight – de lichtbak achter het scherm – tegen te houden. Bij oled-televisies geven alle pixels zélf licht. Indien nodig kunnen ze ook helemaal uit, om zo een perfect zwart beeld te creëren. Het resultaat is een plaatje met een oneindig hoog contrast, wat er zeer indrukwekkend uitziet. De EG960V heeft daarnaast vrijwel perfecte kijkhoeken, ook bij een kijkhoek van bijna 180 graden blijven de kleurweergave en het contrast erg goed. Meten we het scherm door op grijs- en kleurweergave, dan zien we ook puur meettechnisch prima resultaten, al zou het grijsverloop met kalibratie nog iets beter kunnen zijn. De algehele beeldkwaliteit van het scherm is echter verbluffend, en zeker met ultra-hd-videobeelden lijkt het net of u uit een raam naar buiten kijkt.

Met een boogje

De EG960V is een curved-tv, ofwel een televisie met een gebogen scherm. Wij zijn hier om heel eerlijk te zijn geen fan van. Een curved tv ziet er weliswaar fraai uit, en de buiging zorgt ervoor dat het beeld optisch iets groter lijkt, maar het zorgt ook voor vervorming van het beeld. Binnenkort brengt LG echter ook een platte variant op de markt, dus gelukkig hebt u dan alsnog een keuze.

Duur?

Bovenstaand relaas klinkt heel positief, maar uiteraard zijn er ook kritische noten. Ten eerste is de helderheid van oled-schermen, en dus ook van de EG960V, lager dan wat we van lcd-modellen gewend zijn. De lichtopbrengst is prima voor de gemiddelde huiskamer, maar we raden af om het scherm direct naast een groot raam te zetten. Een belangrijker struikelpunt is echter de prijs. De EG960V is beschikbaar in 55 en 65 inch. Hij kost respectievelijk 4.500 en 6.000 euro. Dat is natuurlijk heel veel geld, maar vergelijkbaar met de lcd-topmodellen van de concurrentie. Daar komt bij dat de prijzen van deze oled-modellen al vele malen lager liggen dan die van enkele jaren terug. Dit komt omdat LG de productie sterk verbeterd heeft. De prijs van de EG960V is dus weliswaar hoog, maar gezien het gebodene valt het eigenlijk wel mee. LG laat in ieder geval zien dat zelfs ultra hd-oled-schermen nu langzaam binnen het bereik van de gewone consument komen.

Conclusie

LG’s EG960V biedt de indrukwekkende beeldkwaliteit van oled nu ook in ultra-hd-resolutie. Het resultaat is een prachtige televisie die haarscherpe beelden laat zien met een verbluffend contrast en prima kleurweergave. Daarmee is het wat ons betreft de beste tv van dit moment. Helaas is de prijs stevig, maar gelukkig niet astronomisch hoog.

Pluspunten:

Perfecte beeldscherpte en contrast, zeer goede kleurweergave en kijkhoeken, uitstekende algemene beeldkwaliteit.

Minpunten:

Helderheid niet zo hoog als lcd modellen, stevige prijs.

Adviesprijs € 4.499,– / € 5.999,–

Voor meer informatie: www.lge.com


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord