Review: Netgear Nighthawk RAXE11000 2022-04-24T13:23:47

Android 13 beschikbaar als openbare bèta

Foto’s bewerken met Krita (2)

Review: Netgear Nighthawk RAXE11000

Ruimteschip

Review: Netgear Nighthawk RAXE11000

De Netgear Nighthawk RAXE500 is een van de eerste routers in Nederland met ondersteuning voor wifi 6E. Deze nieuwe wifistandaard borduurt verder op wifi 6 (802.11ax) en voegt een heel nieuwe frequentie toe. Namelijk de 6GHz-frequentie, die te gebruiken is naast de welbekende 2,4GHz- en 5GHz-frequenties.

Het voordeel uit zich in de praktijk in veel hogere wifisnelheden, door de wififrequenties tegelijkertijd in te zetten. Het praktische nadeel: de wifi 6E-frequentie werkt alleen met apparaten die wifi 6E ondersteunen. Dat zijn op dit moment slechts een paar smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S21 Ultra en de Google Pixel 6. Goed om te benadrukken is dat de router natuurlijk volledig werkt met al je bestaande apparatuur.

Richting 2,5 gigabit

Met de juiste internetsnelheid en de Pixel 6 kwamen wij op een paar meter van de router tot een internetsnelheid van 2,1 gigabit per seconde. Ter vergelijking: goede routers met wifi 6 komen in zo’n (test)situatie niet verder dan 1,4 gigabit per seconde. Een paar kamers van de Netgear-router af, daalt de draadloze snelheid aanzienlijk. Toch blijft hij hoger of in elk geval gelijk aan de concurrentie. De RAXE500 heeft één 2,5gigabit-poort, vier gigabit-poorten en meer aansluitingen. De installatie van de router duurde bij ons een kwartier. Installatie en beheer regel je via de Netgear-app en -website, met voldoende instellingen.

Betalen voor software

Opvallend is dat Netgear de router bundelt met een proefperiode van zijn Netgear Armor-dienst. Dit is beveiligingssoftware. Een handige extra, ware het niet dat die proefperiode maar een maand is. De optionele dienst kost daarna 100 euro per jaar. Bij aanschaf van een dure Asus-router krijg je vergelijkbare software gratis, zolang je de router gebruikt.

Conclusie

Vroeg in de toekomst stappen vergt een flinke investering.

Pluspunten
Installatiegemak, prestaties, toekomstbestendig.
Minpunten
Prijs, abonnement voor beveiliging.

Adviesprijs: € 599,-

Voor meer informatie: https://kwikr.nl/raxe500


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord