Review: Oxboard 2015-11-12T14:41:14

Cyanogen brengt aantal CyanogenOS-apps uit

Avanca toughglass: dé screenprotector voor je iPhone 6s

Review: Oxboard

Vervoer van de toekomst

Review: Oxboard

Wat is dat? is veruit de meest gestelde vraag die wij kregen tijdens onze test van de Oxboard. Het apparaat is het best te omschrijven als een plank die tussen twee stevige wielen in hangt en waarmee u zich automatisch kunt verplaatsen met een maximale snelheid van 15 kilometer per uur. De makers spreken over ‘het vervoermiddel van de toekomst’.

Technisch is de Oxboard een interessant apparaat. De grote wielen zijn voorzien van ingebouwde naaf-motoren en het gedeelte waar u op staat, heeft in het midden een scharnierpunt. Hierdoor kunt u uw voeten onafhankelijk van elkaar naar voren of naar achter laten neigen. Die bewegingen worden continu geregistreerd door ingebouwde gyroscopen, die vervolgens razendsnel berekenen welke kant de wielen op moeten bewegen om uw balans te houden. Staat u recht op het bord, dan blijft de Oxboard stilstaan zonder dat u daarvoor actief uw evenwicht hoeft te houden: de computer doet dit voor u. Leunt u naar voren, dan beweegt ook het apparaat naar voren. Door met de ene voet meer naar voren te leunen dan met de ander, kunt u bochten maken.

Vijf minuten wennen

Gaat u voor het eerst op de Oxboard staan, dan is het zeker even wennen. Het feit dat u probleemloos stil kunt staan op een apparaat dat slechts twee wielen heeft, vergt even gewenning van het menselijk brein. De truc is om vooral níet zelf te proberen de balans te houden, maar te vertrouwen op de computers in de Oxboard. Hetzelfde geldt voor het rijden. Door naar voren te leunen komt het apparaat in beweging. Onze natuurlijke reactie is om deze beweging tegen te gaan, maar dat moet u juist niet doen. Op de redactie merkten we dat de meeste mensen een minuutje of vijf nodig hebben om het rijden op de Oxboard onder de knie te krijgen, daarna wordt het al snel een soort tweede natuur en kan er heel nauwkeurig mee gereden worden.

15 kilometer per uur

De Oxboard is voorzien van een Samsung-accu die in combinatie met de krachtige motoren zorgt voor een topsnelheid van 15 kilometer per uur. Begrensd overigens, want nog sneller zou veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Op één acculading kunt u tot zo’n 15 kilometer rijden, al is dit afhankelijk van het gewicht van de berijder, snelheid en ondergrond. Het opladen van de accu gaat binnen drie uur. Daarmee is de Oxboard ideaal om bijvoorbeeld de afstand van huis naar een tram of metrostation te overbruggen, of even een boodschap te halen. Beperkingen heeft de Oxboard echter ook. Het apparaat rijdt het prettigst op asfalt. Rijden op klinkers kan, maar is duidelijk minder comfortabel. Hoogteverschillen zoals bijvoorbeeld (kleine) stoeprandjes zijn echter onneembare obstakels. Even afstappen en het board oppakken is daarbij de enige remedie. De Oxboard weegt ruim 11 kilo, dus voor volwassenen is ie prima te tillen, maar echt ‘draagbaar’ zouden we het apparaat niet willen noemen.

Conclusie

De Oxboard is een revolutionair transportmiddel waarmee je je snel kunt vervoeren. Hoogteverschillen zijn echter een probleem en het apparaat is vrij zwaar om te dragen.

Pluspunten:

Sneller dan lopen, zeer nauwkeurig bestuurbaar, trendy.

Minpunten:

Vrij zwaar.

Adviesprijs: € 799,–

Voor meer informatie: www.oxboard.nl


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord