Review: Samsung Gear S2

© CIDimport

Review: Samsung Gear S2

Geplaatst: 15 december 2015 - 14:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:03

Redactie ID.nl

Met de Gear S2 brengt Samsung zijn eerste ronde smartwatch uit. Rond ziet er in het algemeen beter uit en maakt een product beter verkoopbaar als sieraad. Hij is er in twee versies, de plastic Sport en de metalen Classic. Het prijsverschil tussen de twee is met slechts 30 euro (349 euro voor de Sport, 379 euro voor de Classic) niet bijzonder groot.

Innovatie

Dat Samsung bij dit product de nadruk legt op het design, betekent niet dat er niets interessants te melden valt over de techniek. Het meest opvallende wat dat betreft is de ring rondom het scherm. Daarmee navigeert u door de menu’s van het horloge en kunt u bijvoorbeeld ook een binnengekomen e-mail doorlezen. U hoeft overigens niet per se gebruik te maken van de draairing. Alle commando’s zijn namelijk ook te geven via het aanraakscherm van het horloge. Wij gebruikten dit echter vrijwel nooit. Aan de ring draaien went erg snel en heeft als voordeel dat het scherm niet vies wordt. Daarnaast wil een veeg op het scherm van een smartwatch nog weleens niet in een keer goed geregistreerd worden. Met de ring hebt u daar zeker geen problemen meer mee.

Bescheiden

Vergelijken we de Gear S2 met eerdere Gear-horloges van Samsung, dan valt uiteraard ook op dat het een vrij bescheiden apparaat is. De Gear S van vorig jaar leek meer op een licht gekrompen en gebogen smartphone om de pols dan een horloge. Het scherm van de Gear S2 heeft een diameter van net iets meer dan 3 centimeter (1,2 inch). Dit scherm, met een resolutie van 302 ppi, is uitstekend en levert een lekker scherp plaatje op. Het apparaat is overigens wel wat dikker dan een normaal horloge, vanwege de oplaadbare accu die erin geplaatst moet worden. Storend is dit wat ons betreft echter niet.

Zelfstandig

Een van de hinderlijke bijkomstigheden van veel smartwatches was lange tijd dat ze altijd in de buurt van een smartphone moesten zijn om bruikbaar te zijn. Dat is met de huidige generatie verleden tijd. Ook deze Gear S2 beschikt over wifi. Ligt uw smartphone dus in een andere ruimte van het huis en is een bluetooth-verbinding niet mogelijk, dan wordt de verbinding automatisch via wifi gelegd. Gaat u regelmatig hardlopen of iets anders doen waarbij u liever niet uw smartphone meeneemt, dan kunt u het horloge ook zelfstandig gebruiken. Muziek kunt u ook synchroniseren met het horloge, waarna u alleen nog een bluetooth-hoofdtelefoon nodig hebt om ernaar te kunnen luisteren.

In de praktijk

De meerwaarde van smartwatches is nog altijd te onduidelijk om er enkele honderden euro’s aan uit te geven. Het primaire gebruiksdoel van een smartwatch is nog altijd het screenen van notificaties en inkomende telefoontjes. Afhankelijk van wat er op het schermpje verschijnt, kunt u bepalen of u uw telefoon uit uw zak pakt. Een ander duidelijk gebruiksdoel is dat van hardloophorloge/activiteitsmeter. Onze ervaring is dat de Gear S2 als hardloophorloge zonder smartphone met gps niet enorm accuraat is, ondanks de koppeling met Nike+. De accuduur is met ruim twee dagen prima in orde. Houd er overigens wel rekening mee dat het horloge op Samsungs eigen Tizen-besturingssysteem draait en dus niet overweg kan met alle Android-telefoons. Bekijk voor u ‘m aanschaft dus goed de lijst met compatibele modellen op de website van Samsung. Ook houdt dit in dat niet alle Google-diensten en -apps (bijvoorbeeld Now, Gmail, Maps) samenwerken met het horloge.

Conclusie

Smartwatch met een innovatieve bediening en mte de nadruk op het design. Het gebruik van Tizen als besturingssysteem maakt hem minder algemeen toepasbaar dan Android Wear.

Pluspunten:

Fijne bediening, sober uiterlijk.

Minpunten:

Stappenteller niet accuraat, Tizen beperkt de compatibiliteit.

Adviesprijs: € 349,– (Sport); € 379,– (Classic)

Voor meer informatie: www.samsung.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten