Review: Sony Cybershot DSC-RX100 Mk3 2014-12-10T10:42:22

Microsoft schrapt browserkeuzescherm

iOS-apps worden paar cent duurder

Review: Sony Cybershot DSC-RX100 Mk3

Review: Sony Cybershot DSC-RX100 Mk3

Sony had met de RX100 compactcamera een succesnummer. Hoewel aan de prijs, bood (en biedt, hij is nog steeds te koop) deze camera een kwaliteit die die van luxe, zware spiegelreflexexemplaren benadert. Dat is knap voor een camera die in de jaszak past. Met de RX100 II voegde het Japanse bedrijf een reeks verbeteringen toe: een uitbreidingssokkel annex flitsschoen, een uitklapbaar scherm en wifi voor afstandsbediening en om foto’s snel online zetten. Daar hing wel een nog wat hoger prijskaartje aan. De Cybershot DSC-RX100 Mk3 zet die trend voort: dit model is nóg duurder. De vraag is of wat u daarvoor terugkrijgt, ook de moeite waard is…

Zoeker

De belangrijkste wijziging ten opzichte van de ook nog verkrijgbare RX100 II is een ingebouwde zoeker. Het is een elektronische, maar wel een zeer hoogwaardige op basis van oled-techniek. Met een slim mechanisme schuift dit uit de behuizing. Dat geldt ook voor de kunstig weggewerkte flitser. De uitbreidingsvoet van de voorganger is wel komen te vervallen, en het zoombereik is iets kleiner geworden. Daar staat tegenover dat de lens nog lichtgevoeliger is geworden aan het uiteinde van het bereik. Foto’s maken zonder flits is zo nog beter mogelijk, ook in slechte lichtomstandigheden.

Lees ook: Review: Sony HAP-S1 netwerkspeler & SS-HA1 speakers

Selfie-stand

Ook heeft de RX100 Mk3 een uitklapbaar scherm, maar wel met een ander mechanisme, waardoor het 180 graden kan ronddraaien. Zo maakt de gebruiker eenvoudig een selfie – handig is dat de ontspanfunctie automatisch met een korte vertraging werkt in deze schermstand, voor de optimale pose. Verder zitten alle gemakken van de RX100 II ook op dit toestel: zo is het op afstand te bedienen met de PlayMemories app van Sony, waarmee foto’s snel online te plaatsen bij in combinatie met een Android of iOS smartphone. Al met al een zeer fraaie camera dus weer, ook al is er aan de sensorresolutie niets veranderd: die telt nog altijd 20 megapixels, wat natuurlijk ruim voldoende is. Alleen de prijs is aan de stevige kant; als we heel eerlijk zijn, dan zouden we aanraden eens goed te kijken naar de nog altijd verkrijgbare originele RX100 en vooral de RX100 II, die inmiddels voor een aanzienlijk interessantere prijs in de winkel ligt.

Conclusie

De derde generatie RX100 verfijnt en verbetert het concept, maar daarvoor moet u wel de hoofdprijs betalen.

Pluspunten:

Lichtsterker dan de voorgangers, ingenieuze zoeker, selfie-stand.

Minpunten:

Prijs.

Adviesprijs: €799,–

Voor meer informatie: www.sony.nl


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord