Review: Sony HT-NT5 2016-09-25T15:03:51

Flybrix: Drone van Lego zelf in elkaar te knutselen

Review: Wileyfox Spark +

Review: Sony HT-NT5

Flexibele soundbar

Review: Sony HT-NT5

Het geluid dat standaard uit een platte tv komt, is op zijn zachtst gezegd niet om over naar huis te schrijven. Dit probleem kunt u natuurlijk oplossen door een receiver aan te schaffen en meerdere speakers. Dat betekent echter ook allerlei extra apparatuur en kabels, waar u wellicht helemaal geen zin in of ruimte voor hebt.

Een soundbar zoals de Sony HT-NT5 is dan een stuk eleganter. Die bestaat uit een lange speaker die u voor uw tv legt of onder de tv ophangt en een draadloze subwoofer. Een voordeel van een draadloze subwoofer is dat u hem kunt plaatsen waar u ruimte hebt en hem dus ook uit het zicht kunt zetten. Dit is namelijk in de regel niet het fraaiste onderdeel van dergelijk apparaat.

Opvallend design

De HT-NT5-soundbar heeft overigens wel een opvallend design. Deze heeft een wigvorm, de luidsprekers hellen wat achterover, met uitzondering van de twee tweeters in de rand aan de voorkant. Door deze vormgeving lijkt hij ontworpen voor plaatsing op een laag tv-meubel, maar op het wat hogere meubel waarop we hem hebben getest komt de geluidskwaliteit goed uit de verf. Een minpuntje is dan wel dat het beeldscherm erg lastig is af te lezen, omdat dit deel uitmaakt van de schuine kant.

Veelzijdig

De Sony HT-NT5 is een zeer veelzijdig apparaat. Hij kan uiteraard op een tv aan gesloten worden, via hdmi of optisch digitale kabel. Wilt u dit alleen via hdmi doen, dan dient uw tv wel arc te ondersteunen. Dit staat voor audio return channel en maakt het mogelijk dat het audiospoor via de hdmi-kabel naar de soundbar gestuurd kan worden. Daarnaast zitten er nog drie hdmi-aansluitingen op, waar u andere apparatuur zoals (4k-)mediaspeler of settopbox op aan kunt sluiten. Op deze manier hoeft u maar een hdmi-kabel naar de tv te trekken. Het apparaat maakt hiernaast ook deel uit van de multiroom-lijn van Sony, wat inhoudt dat u er ook muziek op af kan spelen, bijvoorbeeld via Spotify Connect of vanaf een netwerklocatie. Verbinden via bluetooth of usb is verder ook mogelijk.

Draadloos surround

In combinatie met specifieke draadloze speakers van Sony, bijvoorbeeld de SRS-ZR5, is het mogelijk om een draadloze surround-opstelling op te zetten. Dit kunt u instellen via het menu van de soundbar, maar ook via de SongPal-app van Sony, die gratis beschikbaar is voor Android en iOS. Om een en ander goed af te regelen is het handig om in de app de afstand tussen soundbar en nieuwe speakers goed aan te geven. Ook als u de surround-luidsprekers wat harder wilt laten klinken, dan kan dat worden ingeregeld. Houd er overigens wel rekening mee dat het hier niet gaat om een ‘echte’ 5.1-opstelling, maar een stereosignaal dat over de verschillende speakers wordt verdeeld.

Prestaties

De HT-NT5 levert in combinatie met een tv uitstekende prestaties. Stemmen zijn goed te horen en het geluidsbeeld is ruimtelijk. De mogelijkheid om extra speakers toe te voegen is daarnaast zeker interessant. De subwoofer had wat ons betreft wel wat meer body mogen hebben. Ook is zijn positie af en toe goed te bepalen. Van een echt goede subwoofer hoor je niet waar hij staat. Muziek afspelen is een leuke extra, maar niet echt iets waar deze set in uitblinkt. Met name de subwoofer laat het hierbij behoorlijk afweten en bonkt er maar een beetje op los.

Conclusie

Bijzonder vormgegeven soundbar met veel mogelijkheden en bij gebruik in combinatie met een tv goede prestaties. De mogelijkheid om een draadloze surround-opstelling te maken is interessant. Voor muziekweergave is hij minder geschikt.

Pluspunten:
Veel aansluitingen, draadloos surround mogelijk, eenvoudige installatie/bediening.
Minpunten:
Subwoofer ondermaats, niet echt geschikt voor muziekweergave.

Adviesprijs: € 700,–

Voor meer informatie: www.sony.nl


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord