Review: Symfonisk tafellamp- en boekenkastspeaker 2019-09-11T13:59:47

Gemeenten beantwoorden mails vaker op tijd

PhotoScissors: achtergrond foto verwijderen

Review: Symfonisk tafellamp- en boekenkastspeaker

Muzikaal duo

Review: Symfonisk tafellamp- en boekenkastspeaker

Als toonaangevende speler op woongebied ontgaat IKEA de trend van slimme huishoudens natuurlijk niet. Na geautomatiseerde verlichting verkoopt het bedrijf nu ook slimme speakers, onder de naam Symfonisk. Daarvoor sloeg het de handen ineen met Sonos - want waarom opnieuw het wiel uitvinden?

De samenwerking blijkt een gouden zet, want de expertise van de twee vult elkaar naadloos aan. Normaliter hebben speakers een hoog gadget-gehalte, maar dat is hier niet het geval; ze nemen namelijk de vorm aan van een boekenplank(je) en een tafellamp.

Lamp en plank

De Symfonisk-lamp is overigens zelf geen slimme lamp. Een pitje met kleine fitting dient er los bijgekocht te worden. Dat kan dus ook een traditionele lamp zijn, op de voorkant van de speaker zit daarvoor een fysieke aan-uitknop. Ondanks het ronde design is hier ook geen sprake van een 360-graden-luidspreker. Storend is dat verder niet per se, want er komt genoeg geluid uit om alsnog een gemiddelde woonkamer mee te vullen.

Het geluidsbeeld is mooi gebalanceerd, met voldoende bastonen. De boekenplank-speaker klinkt iets doffer, doordat lage tonen enigszins wegvallen. Maar voor zijn geld is de audiokwaliteit zeer degelijk en bovendien is dit de goedkoopste optie om bij het Sonos-ecosysteem in te stappen.

Updates gepland

Omdat het dus feitelijk Sonos-speakers zijn, werken ze ook met de Sonos-app. Daarin is het onder meer heel eenvoudig om ze onder te verdelen in kamers, zodat er bijvoorbeeld in de slaapkamer andere muziek klinkt dan in de werkkamer. Het ontbreekt aan spraakbediening, tenzij via uw smartphone. Maar eigenlijk is dat wel een prettige gedachte, met het oog op privacy.

Hebt u ook slimme lampen van IKEA, dan zijn die nog niet op de speakers af te stemmen vanuit IKEA’s eigen app. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat er op korte termijn een update komt die dit wel mogelijk maakt.

Conclusie

IKEA’s knusheid en Sonos’ betrouwbare techniek zijn een ideale combinatie.

Pluspunten
Prijs/kwaliteit, eenvoudige installatie en bediening, uitbreidingsmogelijkheden.
Minpunten
Ophangsysteem voor boekenplank en pitje voor lamp zijn losse aankopen.

Adviesprijs: € 99,95 (boekenplank) / € 179,– (tafellamp)

Voor meer informatie: https://www.ikea.com/nl/nl/search/products/?q=symfonisk


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord