Review: TP-Link Deco X90 2021-08-14T15:04:27

Meer dan genoeg poorten met Hama 12-in-1 USB-C Docking Station

Het navigatievenster van de Verkenner

Review: TP-Link Deco X90

Meshscherp

Review: TP-Link Deco X90

Met een wifi6(802.11ax)-router profiteer je van hogere up- en downloadsnelheden in je huis, mits je apparaten de nieuwe wifi-standaard ook ondersteunen en je een toereikend internetabonnement hebt. Er komen steeds meer wifi6-routers uit, waaronder mesh-systemen. Die creëren onderling een netwerk voor betere dekking en hoge snelheden in elke ruimte. De TP-Link Deco X90 is zo’n mesh-systeem met wifi6-ondersteuning.

Het startpakket met een router en satelliet kost 399 euro. Installatie gaat eenvoudig via de Deco-app. Er is ook een webinterface, maar die biedt nauwelijks geavanceerde instellingen. Sommige gebruikers zullen dat terecht jammer vinden.

Prestaties

De Deco X90 heeft per toren twee netwerkaansluitingen: een van het type gigabit en een van 2,5 gigabit. Die laatste is krachtig en toekomstbestendig en je kunt via deze aansluiting een bedrade backhaul maken. De draadloze backhaul waar het bij een wifi-mesh-systeem om gaat, is iets minder krachtig dan van de concurrerende Netgear Orbi Wifi 6 AX4200.

We hebben de routers getest in een appartement met 2,5 verdiepingen, vooral van beton. De Deco X90 haalt bij de satelliet een snelheid van 546 Mbit/s, waar de Orbi tot 619 Mbit/s komt. Vlakbij de router meten we een snelheid van 871 Mbit/s, wat uitstekend is. In vergelijking met een goed wifi5-mesh-systeem is de Deco X90 veel sneller.

Toekomstbestendig

Wie een internetabonnement met hoge up- en downloadsnelheden heeft, kan doorgaans beter een wifi6-router nemen dan een wifi5-model. De TP-Link Deco X90 noteert goede netwerkprestaties en valt in positieve zin op met zijn multi-gigabit-aansluitingen op elke toren. Een mesh-systeem kun je uitbreiden met meer, los verkrijgbare torens. Die zijn met 299 euro echter opvallend duur, ook in vergelijking met het startpakket.

Conclusie

Mesh-systeem met goede snelheden is zeker het overwegen waard.

Pluspunten
Prestaties, app, multi-gigabit op elke satelliet.
Minpunten
Minder krachtige backhaul, beperkte webinterface.

Adviesprijs: € 399,-

Voor meer informatie: www.tp-link.com/nl/home-networking/wifi6-mesh-wifi/deco-x90


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord