© CIDimport

Review: Xiaomi Redmi Note 3

Geplaatst: 20 oktober 2016 - 05:28

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:52

Redactie ID.nl

Als u op zoek gaat naar een nieuwe smartphone, kunnen we ons voorstellen dat u af en toe verlekkerd kijkt naar het aanbod van Chinese fabrikanten. Die lijken op papier in ieder geval veel meer waar voor het geld te bieden. Om dat uit te zoeken, hebben we een Xiaomi Redmi Note 3 gekocht.

We hebben dit gedaan bij een webshop die vanuit een locatie in Europa levert. Dat zouden we u ook zeker aanraden, omdat u zo nooit voor de verrassing komt te staan dat u nog invoerrechten moet betalen, wat wel het geval is als u het toestel rechtstreeks uit China laat komen. Door hier rekening mee te houden, konden we dit toestel op de kop tikken voor net iets meer dan tweehonderd euro, inclusief verzendkosten.

Aandachtspunten

Naast invoerrechten zijn er nog twee zaken waar u rekening mee moet houden bij aanschaf van een Chinese telefoon. Allereerst is er de ondersteuning voor de verschillende 4G lte-frequenties. De Redmi Note 3 laat hier een steekje vallen, want Band 20 (800 MHz) wordt niet ondersteund, 1800 en 2600 MHz wel. In de Randstad (waar de twee hogere frequenties inmiddels beschikbaar zijn) is dit op zich geen probleem, maar daarbuiten biedt het gros van de lte-masten voornamelijk 800 MHz. Het tweede punt waar u op moet letten bij aanschaf van een telefoon zoals deze, is dat hij fdd ondersteunt en niet alleen tdd. Deze afkortingen slaan op de manier waarop het zenden en ontvangen van data is ingeregeld. In Europa gebruiken we fdd. Een toestel dat alleen tdd ondersteunt, gaat niet werken op de Nederlandse netwerken. Onze Redmi Note 3 ondersteunt gelukkig netjes zowel tdd als fdd.

Uitstekende specificaties

Dan naar de telefoon zelf. Die overtuigt eigenlijk op vrijwel alle fronten. De behuizing is van aluminium en oogt luxe en er zit een vingerafdruklezer op die uitstekend werkt. Het paneel heeft een diagonaal van bijna 14 centimeter (5,5 inch) en een full hd-resolutie. Kwalitatief is er weinig op aan te merken. Het is dankzij een goede maximale helderheid en een goed contrast in alle situaties goed afleesbaar. Intern zit een voor dit prijssegment zeer krachtige processor, waarmee het toestel alle taken vlotjes uitvoert. Er is daarnaast standaard voorzien in 32 gigabyte interne opslag, dat u ook nog kunt uitbreiden via micro-sd. Een forse accu met een capaciteit van 4000 mAh zorgt voor een goede accuduur en met de camera’s van dit toestel kunt u prima foto’s een selfies maken. Als hoofdcamera is gekozen voor een 16 megapixel-sensor die weliswaar geen perfecte foto’s aflevert, maar wel beter presteert dan we gewend zijn van toestellen in deze prijsklasse.

Zware software

Het voornaamste nadeel van de Xiaomi Redmi Note 3 is wat ons betreft de software. Xiaomi heeft met MIUI een zeer zware schil over Android heen gebouwd. Het kost kennelijk ook dermate veel tijd om deze aan te passen aan een nieuwe versie van Android, dat het toestel ten tijde van onze test nog op Android 5.0.2 draaide, een toch wel zeer oude versie van het besturingssysteem. Dit terwijl de speciaal ontwikkelde schil eigenlijk niet bijster veel toevoegt en er wat ons betreft ook niet echt fraaier uitziet. 

Conclusie

Een toestel dat veel biedt voor een bescheiden prijs; jammer van de ontbrekende ondersteuning voor de 800 MHz-frequentie en de zeer zware softwareschil.

Pluspunten:
Rekenkracht, camera, accuduur, behuizing.
Minpunten:
Software, 4G 800 MHz niet ondersteund.

Adviesprijs: € 200,–

Voor meer informatie: www.mi.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten